21.7 C
București
sâmbătă, 24 iulie 2021 - 10:51

Ponta: FMI a amânat evaluarea acordului până în noiembrie. Un alt acord, inutil

spot_img

Șeful Executivului a mai declarat că România nu va avea nevoie să reînnoiască acordul cu FMI

Ponta_Victor_SZ

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a amânat pentru luna noiembrie evaluarea acordului cu România, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, într-un interviu acordat Bloomberg. Sursa Zilei a arătat motivele pentru care finanțatorii externi au decis să nu facă o evaluare a acordului în acest moment.

Instituţia internaţională nu va încheia procesul de evaluare a acordului preventiv cu România până la întocmirea proiectului de buget pentru anul 2015.

Ponta a precizat, în interviul pentru Bloomberg, că acordul stand-by rămâne în grafic. România ia în calcul vânzarea în 2015 a unor noi pachete de acţiuni la companiile controlate de stat, inclusiv Transelectrica, Romgaz şi Transgaz, a mai declarat Ponta, adăugând că statul ar putea rămâne cu participaţii mai mici de 50% la unele dintre acestea.

România nu va avea nevoie să reînnoiască acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care ajunge la final anul viitor, a mai spus șeful Executivului.

România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează însă să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

C.C.