3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 2:12
No menu items!

Ponta, dorit de baronii PSD candidat la prezidențiale, în dauna lui Antonescu

spot_img

Social-democrații încep să ia tot mai serios în calcul susținerea lui Victor Ponta la prezidențiale, după ultimele sondaje de partid . Conform unor surse  din cadrul PSD,  actualul lider a crescut mult, fiind o surpriză până și pentru baronii mai reticenți sau care i s-au opus  la ultimul Congres.  Spre comparație,  liberalul Crin Antonescu este considerat încremenit în proiect și fără perspective.  Deși este peste colegul său de alianță la capitolul încrederea  românilor în politicieni, deocamdată,  Ponta a anunțat în repetate rânduri că nu are gând de candidatură în 2014 și că va susține candidatura  lui Antonescu la  Cotroceni. „Îl vom face noi să se răzgândească”, susțin partizanii săi, amintind că, și în 2010, Ponta respingea  ideea unei candidaturi împotriva lui Mircea Geoană la șefia PSD  ca până la urmă să facă acest pas cu succes la Congres.

Liderii social-dmocrați devin din ce în ce mai reticenți la ideea  susținerii candidaturii  liberalului Crin Antonescu la alegerile prezidențiale de anul viitor.  Cunoscuți pentru rezervele  lor exprimate în acest sens  de-a lungul timpului,  ei ar prefera  soluția  unui Victor Ponta la Cotroceni.  Potrivit  surselor citate,  liderii de filiale  ar  lovi doi iepuri  dintr-o lovitură.

„Ponta se află la jumătatea  drumului  de consolidare  a poziției sale de președinte peste PSD. A crescut mult de  la cel care era în 2010. Muncește de dimineață până seara, învață ce înseamnă funcția de premier. Nu e de mirare ca  românii îl consideră mai bun decât Antonescu pentru Cotroceni”,  ne-au declarat aceleași surse,  care susțin că liderul  PNL este  tot mai prost văzut în interiorul partidului, mai ales  că  „nu a evoluat în  nimic, pare încremenit în proiect, nu  vrea  să învețe nici măcar o limbă străină cum trebuie și o tot ține cu naționalismul vs. Bruxelles”.

De altfel, liderii PSD  din eșalonul doi sunt nemulțumiți că PSD, un partid cu potențial  dublu față de cel al PNL, trebuie să țină trena liderului liberal  pe drumul spre  Cotroceni. Potrivit unui sondaj  de uz intern, PSD ar  conduce  în momentul de față în preferințele  electoratului cu  41%, iar  PNL cu 20,5%, în timp ce Ponta  este  cu peste  cinci procente peste  cota aliatului său liberal, care ar lua doar 32%. Un alt  institut de sondare al opinii publice, INSCOP Research îl dădea, în februarie,  pe Ponta învingător inclusiv  într-o cofruntare cu  Antonescu , cu un scor de 60% la 40%.

Calculul baronilor  ascunde însă și o altă miză . În cazul în care Ponta se răzgândește sau USL s-ar putea  rupe,  un premier devenit în 2014 președinte  ar servi mai bine nevoii de independență a  liderilor pesediști locali. Obișnuiți cu  libertatea  și influența de care s-au  bucurat pe vremea conducerii lui Geoană, baronii  nu se  pot  împăca cu  stilul ferm de conducere al urmașului acestuia.   Un mandat de  cinci ani la Cotroceni și eventuala instalare a  viitorului președinte executiv, Liviu Dragnea, la cârma  partidului  le-ar servi mai bine  propriilor interese. Dragnea este considerat  unul de-al lor, un om  care a pornit din rândurile lor , ca fost șef de consiliu județean, care le știe mai bine interesele și le poate  apăra și satisfice din fruntea PSD.

Victor Ponta   este  conștient însă de această stare de spirit, de aceea  gândurile sale prezidențiale sunt pentru viitorul îndepărtat nu pentru 2014. Mai mult, pentru a demonstra  cât de mult este dispus să meargă cu susținerea lui Antonescu la Cotroceni, el a anunțat recent, la Antena 3, că, dacă va fi un impediment pentru Crin Antonescu, va renunţa la fotoliul de premier.

Eu încerc pe cât posibil să nu fiu un bolovan la piciorul domnului Antonescu pentru că îmi doresc foarte tare să câştige. Dacă va fi un prim-ministru mai bun, imediat îl punem. Dacă eu o să fiu o problemă pentru candidatul nostru la prezidenţiale, imediat las pe altcineva prim-ministru”

Victor Ponta
președintele PSD

Valeriu Motoc