4.8 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 7:24

Ponta, despre Prună: “Un ministru care spune că drepturile fundamentale sunt un lux, ori e căzut în cap, ori trebuie să plece căzută de Parlament”

spot_img

Fostul premier Victor Ponta a declarat luni că urmăreşte cu ”atenţie şi preocupare” situaţia ordonanţei de urgenţă privind interceptările. Cât despre ultima reacție a ministrului justiției, Raluca Prună, exprimată luni pe Facebook, Ponta a apreciat că “un ministru care spune că drepturile fundamentale ale omului în anul 2016 sunt un lux, ori e căzut în cap, ori trebuie să plece căzută de Parlament”.

Mie mi se pare totuși că drepturile fundamentale nu sunt un lux. Așa mi se pare mie. Dacă am greșit, voi urmări cu atenție și preocupare de acum încolo. Nu m-am pronunțat pe ordonanță ( privind interceptările – n.r.), că nu sunt eu cel care trebuie să mă pronunț. Un ministru care spune că drepturile fundamentale ale omului în anul 2016 sunt un lux ori e căzut în cap, ori trebuie să plece căzută de Parlament. Așa cred eu. Dacă greșesc… Dvs., dacă sunteți bucuroși că drepturile fundamentale sunt un lux, atunci rămânem așa“, a declarat Ponta la finalul ședinței grupurilor parlamentare PSD.

Întrebat dacă a propus în ședință depunerea unei moțiuni simple pe justiție, Victor Ponta a răspuns: “Nu. Într-o viață anterioară. În viața actuală, nu“.

Ministrul justiției, Raluca Prună, a făcut, într-o postare pe Facebook, o serie de precizări legate de ordonanța privind interceptările, adoptată vineri de Executiv.

”Câteva clarificări esențiale, tot pentru formatorii de opinie. 1 – Ordonanțele de urgență sunt acte cu putere de lege. 2 – OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi și libertăți, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală și o combatere a infracționalității slabe, discuția despre drepturi e un lux teoretic. 3 – SRI nu a primit absolut nicio competență pe care nu o avea până la decizia 51/2016 a CCR. Competențele sale de cercetare penală specială după OUG sunt exclusiv limitate la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru infracțiuni din titlul X din Codul Penal și terorism. Pentru toate aceste infracțiuni urmărirea penală este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva – nu polițist, fie el și judiciar, nu alt organ de cercetare penală specială. România nu face aici nicio excepție. Celor care invocă incorect exemplul altor state membre le sugerez să se uite la agenda europeană pe JAI”, a scris ministrul, luni, pe Facebook.

R.D.