19.6 C
București
duminică, 25 iulie 2021 - 7:12

Ponta, despre deblocarea angajărilor la stat: “Trebuie anulate posturile neocupate şi nu vor şefii de direcţii”

spot_img

Ponta, despre deblocarea angajărilor la stat
foto: satmareanul.net

Regula de angajare în sistemul bugetar a unei singure persoane la şapte posturi vacantate va fi abrogată când va exista un consens pentru desfiinţarea posturilor neocupate. Acest acord nu există, deoarece eliminarea acestor posturi va conduce şi la “căderea” şefilor de direcţie, a declarat joi premierul Victor Ponta.

Întrebat de jurnalişti când va abroga ordonanţa aprobată de Guvernul Boc care blochează angajările în sistemul bugetar impunând angajarea unei singure persoane la şapte posturi vacantate, Ponta a precizat că acest lucru va fi posibil atunci când se va înţelege “cu toţi”. “Când mă înţeleg cu toţi, că de-aia nu am reuşit s-o abrog. Când mă-nţeleg cu toţi să desfiinţăm toate posturile neocupate. Altfel ce se întâmplă? FMI zice aşa: <<Tu deblochezi, nu mai faci 1 la 7 şi începi şi-i angajezi pe toate posturile alea neocupate>>, ceea ce înseamnă să creştem deodată cu 200.000 de angajaţi. E simplu. Dar acum nu m-am înţeles cu toţi, că nu vor toţi. Ei acum sunt şefi de direcţie. Un şef de direcţie cu zece angajaţi, din care doar patru sunt cu adevărat, şase nu sunt, sunt posturi blocate, şi dacă ei desfiinţează, cum spun eu, posturile blocate, cad şefii. Nu există consens. Îi mai las eu un pic şi până la urmă tot aşa o fac”, a conchis Victor Ponta.

În 2009, Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţie şi să permită angajarea unui singur funcţionar la şapte posturi vacantate, excepţii fiind acceptate doar pentru funcţiile de conducere, înalţi funcţionari şi administraţii subdimensionate. Interdicţia a fost prelungită anual, până acum.

În urma ultimelor negocieri cu Fondul Monetar Internaţional, Executivul a decis să continue şi în următorii ani să reducă numărul de salariaţi în sectorul public, prin angajarea unei persoane la şapte posturi vacantate, sistem care va fi însă aplicat cu mai multă flexibilitate pentru ca blocajele generate de lipsa de personal să fie eliminate.

Andrei Tudor