3 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 7:35

Ponta, despre Codul Rutier: Cel care merge la o nuntă şi bea un pahar cu vin nu va fi sancţionat UPDATE

spot_img

  • UPDATE

Premierul Victor Ponta a declarat luni, înaintea şedinţei USL, că ultimele modificări asupra Codului Rutier convenite cu ministrul de interne, Radu Stroe, prevăd suspendarea permisului pentru neplata amenzilor în termen de 30 de zile, măsură aplicabilă şi în cazul infracţiunilor.

Ponta a anunţat că a avut o ultimă discuţie cu ministrul de interne, Radu Stroe, asupra Codului Rutier, urmând ca la nivelul USL să se decidă dacă actul normativ va fi promovat printr-o ordonanţă de urgenţă sau printr-un proiect de lege, precum şi dacă vor fi aduse alte modificări.

Ponta a precizat că, în cazul celor cu amenzi neplătite în termen de 30 de zile, li se va suspenda permisul de conducere până la plata amenzii. “Era o problemă de aplicare în sensul în care omul îşi plătea amenda şi noi nu ştiam că şi-a plătit-o şi-i suspendam permisul. Am găsit o soluţie pe care o discutăm şi cu domnul Chiţoiu, cu un cont unic, şi cu faptul că Poliţia nu poate suspenda permisul cuiva decât după ce verifică la 30 de zile, după ce în acel cont unic nu s-a plătit amenda”, a mai explicat premierul.

Victor Ponta a menţionat că se încearcă găsirea unei “proceduri rapide” în cazul şoferilor cu contravenţii, astfel încât în 15 zile judecătorul să se pronunţe dacă dovada pentru conducerea autovehiculelor se prelungeşte sau nu. “Ideal ar fi să nu mai conduci după ce ţi s-a suspendat permisul”, a afirmat Ponta.

Premierul a precizat că una dintre principalele prevederi modificate vizează prevederea din lege care-i obliga pe judecători şi pe procurori să-l lase pe şoferul care a comis o infracţiune să conducă în continuare. “Am modificat acest lucru şi, numai şi numai în situaţiile în care procurorul şi judecătorul constată că nu se prezintă pericol pentru circulaţia pe drumurile publice, se mai prelungeşte permisul. Mai pe româneşte, cel care a comis un accident, a omorât pe cineva, să nu poată să mai conducă până nu se termină procesul, să nu mai conducă din momentul în care s-a produs accidentul”, a explicat Ponta.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni, înaintea şedinţei USL, că a convenit cu ministrul de interne, Radu Stroe, o serie de modificări la Codul Rutier, astfel încât cei care vor merge la nunţi vor putea să bea un pahar cu vin sau un pahar cu bere fără să fie sancţionaţi.

Ponta a susţinut că a aplicat regulile europene în ceea ce priveşte consumul de alcool.

“Până la 0,2 (miligrame alcool pur în aerul expirat – n.r.) nu e nici măcar contravenţie. 0,2 înseamnă un pahar de bere sau… Dar de la 0,5 în sus – nu 0,8 – să fie infracţiune, exact cum se întâmplă în toată Europa – până la 0,2 vorbesc de omul obişnuit care se duce la o nuntă şi gustă un pahar de vin, nu e nici măcar contravenţie. Dar de la 0,2 la 0,5 e contravenţie, se suspendă permisul, iar de la 0,5 e infracţiune”, a precizat Victor Ponta.

El a adăugat că a lucrat cu echipa ministrului de interne astfel încât noul Cod Rutier să-şi atingă scopul, respectiv acela al siguranţei mai mari pe şosele.

R.D.