13 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 17:41

Ponta dă asigurări că accizele nu cresc în 2015. Confuzie în privința modului de calcul

spot_img

Reperul cursului BCE ar trebui să ducă la o reducere a accizelor

taxe tranzactii financiare

Guvernul nu va creşte taxe şi impozite, iar accizele vor rămâne ”exact cum au fost în 2014, niciun leu în plus”, a afirmat miercuri premierul Victor Ponta, la ședința de guvern.

Acesta nu a explicat cum se va aplica acest principiu, în condițiile în care păstrarea modului de calcul al accizelor ar trebui să ducă la o scădere a valorii.

Astfel, Banca Centrală Europeană a anunţat un curs de referinţă de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014, acest indicator fiind cu 0,88% mai mic decât cel anunţat anul trecut, de 4,4485 lei/euro.

În 2014, Guvernul a luat în considerare pentru accize cursul BCE din 2012, deoarece era mai mare decât cel din 2013 care trebuia folosit în mod normal, şi a adăugat cea mai mare rată a inflaţiei, cea din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost plătite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anunţat de BCE.

În luna octombrie, ministrul Finanţelor Ioana Petrescu nu a precizat care va fi formula după care va fi calculată valoarea accizelor anul viitor, aceasta fiind încă ”în analiză”.

De asemenea, ministrul Bugetului Darius Vâlcov a declarat că nu a fost încă stabilit modul în care se va calcula acciza de anul viitor, dar că este luată în calcul şi varianta ca aceasta să nu mai depindă de euro, ci de leu.

Accizele sunt plătite pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, produse energetice şi cafea. Accizele sunt calculate în euro întrucât nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar România a parcurs un calendar de creştere a valorilor, asumat prin Tratatul de Aderare.