13.1 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 3:35

Ponta cere sesizarea CSM pentru declaraţiile lui Băsescu privind arestările

spot_img

Victor Ponta: Traian Băsescu a spus că “a oprit arestările în perioada campaniei electorale, dar le dă drumul la arestări după”

Ponta 3_SZ

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului justiţiei, Robert Cazanciuc, să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în cazul declarației preşedintelui Traian Băsescu, prin care a spus că “a oprit arestările în perioada campaniei electorale, dar le dă drumul la arestări după”.

Solicitarea i-a fost adresată ministrului justiţiei, Robert Cazanziuc, în şedinţa de guvern, în faţa presei.

Avem o economie care performează, avem relaţii internaţionale foarte bune, trebuie să avem şi o justiţie cu adevărat independentă. Am văzut declaraţia preşedintelui Băsescu prin care spune că a oprit arestările în perioada de campania electorală, dar le dă drumul la arestări după. Cred că e o declaraţie iresponsabilă, ca multe altele, dar vă rog, domnule ministru, să sesizaţi Consiliul Superior al Magistraturii. Dacă nici asta nu este o intervenţie brutală în justiţie.. Eu cred, în primul rând, că e o minciună, nu cred că preşedintele Băsescu poate să oprească arestări în campanie sau în necampanie, dar simplul fapt că preşedintele statului afirmă asemenea lucruri legate de campania electorală şi de arestările de la DNA cred că trebuie sancţionat.

Victor Ponta

premier

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pentru Tele M, întrebat despre faptul că DNA “a oprit motoarele” după ce a început campania electorală, că el susține decizia instituției de a opri arestările în această perioadă. Șeful statului a precizat că dacă procurorii DNA ar fi continuat să arestezi politicieni, alegătorii ar fi fost influențați în decizia de vot.

Cred că au făcut foarte bine ca pe perioada campanei, şi se întâmplă în toate ţările civilizate, să nu vină cu arestări pentru că pot influenţa campania“, a susținut președintele.

La remarca moderatorului conform căreia nu se poate vorbi, deci, de o stopare şi că “după 26 mai…”, Băsescu a spus: “DNA îşi reia activitatea, dar nici acum nu e stopată. Dumneavoastră înţelegeţi prin activitatea DNA sau a DIICOT dacă arestează oameni politici. Sunt foarte multe dosare care se derulează acum la DNA, la DIICOT, sunt chemaţi oamenii la declaraţii, se investighează, deci nu e un semn că nu şi-ar mai face treaba DNA”.

D.M.