2 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 5:41
No menu items!

Ponta cere CSM să dea avizul pentru procurori mai devreme de 3 iunie

spot_img

Ponta cere CSM să dea avizul pentru procurori mai devreme de 3 iunie

Premierul Victor Ponta cere Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să reconsidere calendarul stabilit pentru avizarea propunerilor pentru șefia DNA și a Parchetului General.

”La începutul săptămânii viitoare, Ministerul Justiției va întreprinde toate măsurile necesare pentru a transmite, către Consiliul Superior al Magistraturii, documentele prevăzute de lege cu privire la cei șase candidați propuși pentru funcțiile de conducere din Ministerul Public”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

CSM va aviza propunerile lui Victor Ponta pentru şefia DNA şi a Parchetului General pe data de 3 iunie.

”Primul-ministru Victor Ponta, în calitate de Ministru al Justiţiei, adresează rugămintea secţiei de procurori a CSM de a analiza posibilitatea reconsiderării calendarului stabilit pentru procedurile legale, în dorinţa asigurării, cât de curând posibil, a stabilităţii necesare la nivelul conducerii Ministerului Public”, se precizează în comunicatul Executivului.

Iată calendarul anunţat de CSM:

3 aprilie-30 aprilie: se vor solicita documentele din partea candidaţilor. Documentele includ rechizitoriile realizate de aceştia, deciziile luate de-alungul timpului.

30 aprilie – 21 mai: CSM va analiza proiectele de management ale candidaţilor

21 mai:  CSM va analiza toate datele acumulate

28, 29, 30 mai: procurorii propuşi de Victor Ponta vor merge la CSM, secţia pentru procurori, unde vor fi intervievaţi

3 iunie: CSM va transmite avizele, în urma interviurilor

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Propunerile au fost avansate miercuri dimineaţă de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată CSM.

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

C.C.