11.3 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 21:55

Ponta: Băsescu trebuia invitat la Senat

spot_img

Premierul a declarat, marţi, la ceremonia de aniversare a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului, că, în opinia sa, foştii preşedinţi ai României trebuie să fie senatori de drept

Ponta rade_SZ

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, după ceremonia de aniversare a 150 de ani de la înființarea Senatului, că Traian Băsescu ar fi trebuit să fie invitat la ședința aniversară. Ponta a arătat că absența președintelui Traian Băsescu de la un astfel de eveniment reprezintă un lucru anormal care nu trebuie să se mai repete după decembrie 2014.

Cred că a fost o situație anormală, ca multe alte situații anormale din acești 10 ani de mandat ai președintelui Băsescu. Și sincer îmi doresc foarte mult ca, începând din decembrie, asemenea momente în care președintele nu-l invită pe, nu știu, pe președintele Senatului, sau când președintele Senatului nu-l invită pe președinte, și multe altele, că au fost o mulțime în acești 10 ani, să nu se mai repete. Pentru că ține foarte mult și de personalitatea președintelui ca asemenea conflicte să fie evitate. Evident că a fost o situație anormală.

Victor Ponta
premier, președinte PSD

În plus, de la tribuna Senatului, Ponta a susținut că, în opinia lui, foștii președinți ai României ar trebui să fie senatori de drept.

Sunt absolut convins – şi s-ar putea şi nu vreau să fie interpretat greşit, ca un semn de parti-pris pentru cineva care a fost sau vreun semn de simpatie pentru cineva care este acum preşedinte al României – cred că foştii preşedinţi ai României trebuie să fie senatori de drept.

Victor Ponta
premier, președinte PSD

Ponta a arătat că nu poţi să-i ceri unui fost preşedinte al României să meargă să candideze în colegiul de la Târgu Jiu contra sa şi, eventual, a lui Dan Diaconescu.

Cred că necesitatea de a avea în Parlament foştii reprezentanţi ai celor mai înalte instituţii ale statului va duce cu siguranţă la ridicarea prestigiului pe care Senatul îl are în faţa cetăţenilor şi împreună putem să facem aceste lucruri departajaţi de bătălia electorală care uneori ne ocupă mult prea mult timp.

Victor Ponta
premier, președinte PSD

După ședință, Victor Ponta și-a nuanțat declarațiile făcute în Senat.

Indiferent că este vorba de Traian Băsescu, sunt trei președinți foști – doi foști și unul aproape fost, domnul Iliescu, domnul Constantinescu și domnul Băsescu. Nu contează numele lor sau pasiunile pe care le-au stârnit de-a lungul timpului, contează că un fost președinte al României, pe bună dreptate, măcar prin experiența pe care o are, poate să fie foarte bine senator de drept fără să-l trimiți să candideze într-un Colegiu de la țară, de undeva, să se bată cu un tânăr care vrea și el să se afirme. Nu ar avea o problemă Senatul României.

Mie mi se pare că, dincolo de cei trei foști președinți, președintele Academiei Române, rectorii pe care noi îi gonim din Senat, adică îi trimitem în Tribunale, noroc că au câștigat toți procesele cu ANI, dar toți au fost prin Tribunale… Și doamna Andronescu și domnul Pop, fost rector al Medicinei și fostul rector de la Timișoara care e primar, domnul Robu, pe toți i-am târât prin Tribunale. Ideea e să ai în Senat oameni cât mai reprezentativi. Mi se pare o prostie să-i gonim din Senatul României pe cei care au un anumit statut profesional și după aia să ne plângem că n-avem oameni de valoare. E absurd, mai ales că istoria Senatului ne arată că a fost o Cameră a elitelor, ori acum noi gonim elitele din Senat și cred că e o greșeală pe care am făcut-o și pe care trebuie s-o îndreptăm.

Sigur, atunci când vorbim de senatori de drept, trebuie să umbli la Constituție.

Victor Ponta
premier, președinte PSD

Daniela Marinescu