3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 2:38
No menu items!

Ponta: Avem pe circuit un act normativ care prevede desfiinţarea tuturor posturilor neocupate

spot_img

Ponta: Avem pe circuit un act normativ care prevede desfiinţarea tuturor posturilor neocupate

Guvernul lucrează la un act normativ care prevede desfiinţarea tuturor posturilor nefinanţate sau neocupate în acest moment, astfel încât prin reducerea în mod semnificativ a unei scheme încărcate artificial, să se poată reveni în negocierea din luna iulie cu FMI şi CE la regula de angajare unu la unu, a declarat joi premierul Victor Ponta.

“Avem pe circuit un act normativ care prevede desfiinţarea tuturor posturilor nefinanţate sau neocupate în acest moment. În acest fel, evident, efectul principal va fi desfiinţarea unor funcţii de conducere. Acum sunt directori şi şefi pe diverse departamente care mai au doi-trei oameni în realitate în subordine. În rest, sunt posturi libere şi vacante şi neocupate. Or, din acel moment, reducând în mod semnificativ schema încărcată artificial, pentru că oamenii nu sunt la serviciu, poţi să revii în negocierea pe care o s-o avem în luna iulie cu FMI şi CE, poţi să revii la regula, până la urmă raţională, de angajare unu la unu. Adică pleacă o persoană, angajezi o persoană”, a spus premierul.

Acesta a menţionat că regula de angajare a unei persoane pentru şapte posturi libere a dus, în special în domeniul sănătăţii, la “situaţii absolut aberante”.

“Nu pot să-ţi plece şapte femei de serviciu de pe şapte etaje ale spitalului, ca să angajezi una. Însă ideea este nu doar să încărcăm aparatul şi personalul bugetar, ci să desfiinţăm acele locuri care creează doar funcţii de conducere”, a explicat Victor Ponta.

Premierul a făcut referire şi la reforma modului de organizare a aparatului public central, anunţată miercuri la începutul şedinţei de guvern, acţiune plănuită să înceapă în toamnă.

Ponta a explicat că aceasta nu va presupune fonduri suplimentare, ci dimpotrivă, economii.

“Consumăm prea mulţi bani cu aparatul administraţiei publice centrale şi nu avem suficientă eficienţă. Eu vreau să ne coste mai puţin şi să fie mai eficient, însă vorbim aici de o reformă radicală, pe care cred că foarte mulţi au amânat-o din lipsă de sprijin politic. Or, acum avem stabilitate politică, avem o majoritate foarte clară, cred că e momentul să facem reforme importante”, a adăugat Ponta.

Lucian Mera