28 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 15:01
No menu items!

Ponta atacă dur Curtea Constituțională, încercând să-și apere propria variantă a Codului Insolvenței

spot_img

Ponta_SZ2-500x332

Premierul Victor Ponta  a acuzat Curtea Constituțională (CC) că sprijină evaziunea fiscală și că nu îi permite Guvernului să crească veniturile la buget, în contextul respingerii noului Cod al Insolvenței.

CC a a decis marți că noua lege a insolvenței, aprobată prin ordonanță de urgență, încalcă Constituția.

”Legea pe care am adoptat-o combătea evaziunea fiscală la nivel naţional a acelor firme din toate domeniile care, pentru a nu plăti taxe şi impozite, intrau în mod voit în insolvenţă. Decizia de ieri a Curţii Constituţionale este un sprijin pentru evazioniştii fiscali şi o lovitură importantă nu doar pentru guvernul actual, ci pentru toate guvernele de acum încolo care vor încerca să aibă venituri mai mari la buget şi să prezinte companiilor corecte faptul că nu sunt dezavantajate”, a spus Ponta.

Premierul a revenit astfel cu argumentul principal al Guvernului, potrivit căruia vechea lege a insolvenței proteja excesiv debitorii. Problema este că varianta propusă de guvern reduce termenele pentru reorganizarea companiilor, descurajează revenirea companiilor în circuitul economic și favorizează falimentarea și lichidarea activelor, în interesul firmelor de lichidatori, după cum Sursa Zilei a arătat într-o analiză recentă.

De asemenea, Victor Ponta nu a făcut nicio referire la activitatea ANAF, aflată în subordinea Guvernului, care este principalul instrument pentru combaterea evaziunii fiscale și care nu a înregistrat progrese față de anul trecut.

Vlad Bârleanu