15.7 C
București
joi, 23 mai 2024 - 9:37
No menu items!

Ponta şi Antonescu nu vor să întârzie revenirea lui Băsescu

spot_img

 Victor Ponta, Crin Antonescu

Ioan Ghişe vrea să prezinte, astăzi, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, proiecte de hotărâre care propun ca Parlamentul să decidă valabilitatea referendumului de demitere a preşedintelui. Cele două camerele legislative se reunesc, astăzi, de la ora 15, pentru citirea hotărârii Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie. Ghişe va prezenta aceste propuneri şi în partid.

Ioan Ghişe a spus că Parlamentul poate decide asupra aplicabilităţii articolului 10 din legea referendumului, potrivit căruia demiterea preşedintelui României se face cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale celor care s-au prezentat la vot, fără a mai exista obligativitatea cvorumului de prezenţă la vot.

Pe de altă parte, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat că parlamentarii USL nu vor întârzia şi nici nu vor boicota citirea deciziei Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului în plenul celor două Camere şi nici nu vor invoca existenţa cvorumului de plen, deşi formal cvorumul este obligatoriu.

Ponta a precizat că a discutat cu preşedintele interimar Crin Antonescu şi au căzut de accord că ar fi o greşeală întârzierea încheierii procedurilor de invalidare a referendumului. Întrebat dacă ar fi o problemă lipsa cvorumului de plen, Victor Ponta a spus că „strict formal” ar constitui o problemă, dar, din punctul său de vedere, Parlamentul trebuie doar să asiste la citirea deciziei Curţii Constituţionale, după care decizia se publică în Monitorul Oficial, iar Traian Băsescu revine, ca preşedinte, la Cotroceni.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, crede că la şedinţa comună vor fi mai mult de 50% plus unu parlamentari prezenţi. Toţi liderii de grupuri parlamentare au susţinut că va exista o mobilizare pentru a fi prezenţi majoritatea parlamentarilor la plen.

În condiţiile în care o serie de mandate sunt vacante, cvorumul de lucru ar fi de 217 parlamentari.

 

FOTO ghimpele.ro