Pompierii s-au luptat toată noaptea cu incendiul de la Balotești. Firma de mobilă a fost amendată de două ori pentru nereguli

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISUBIF) s-au luptat toată noaptea pentru a lichida incendiul de amploare din Balotești.

La faţa locului au mai rămas cinci autospeciale de stingere din cele opt care au sosit, marți seară, la depozitul de mobilă. Se mai observă doar câteva focare, flăcări reduse ca înălţime, în zona centrală a halei. Pompieriii ISUBIF au spus că va urma şi etapa de pătrundere în interior cu utilaje care să îndepărteze elemente de construcţii arse, pentru stingerea jarului.

ISUBIF precizează că depozitele se încadrează în categoria construcţiilor care se supun procesului de avizare-autorizare privind securitatea la incendiu. Legislaţia prevede dotarea spaţiilor cu instalaţii de detecţie, semnalizare, alarmare în caz de incendiu, precum şi instalaţie automată de stingere.

La 29 iunie 2016, la un control al inspectorilor de prevenire, s-au constatat numeroase deficienţe, sancţionate cu o amendă de 17.500 lei. Ca urmare a aspectelor semnalate prin procesul verbal de control, în data de 29 septembrie 2016, a fost realizată o recunoaştere în teren, în plan operativ, de către Detaşamentul de Pompieri Otopeni, pentru identificarea vulnerabilităţilor şi cunoaşterea particularităţilor obiectivului, ţinând cont de starea potenţial generatoare de risc.

La 30 martie, a fost efectuat un nou control de prevenire, fiind constatate 17 deficienţe, sancţionate cu amendă de 15.500 lei pentru următoarele motive: – nu s-a solicitat şi obţinut autorizaţia de securitate la incendiu; – nu se asigura separarea corespunzătoare între depozite; – lipsa sistemelor de detectare, semnalizare, alarmare a incendiilor; – lipsa echipării cu mijloace tehnice/instalaţii de apărare împotriva incendiilor.

ISUBIF precizează Construcţia nu se încadrează în categoria de construcţii pentru care se poate dispune măsură de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, conform HG 915/2015.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU