35 C
București
marți, 5 iulie 2022 - 16:00
No menu items!

Polonia renunță la acordul cu Rusia privind gazele naturale. Kremlinul: atitudinea,”aproape de nebunie”

spot_img

Guvernul polonez a reziliat un acord pe care îl are de 30 de ani cu Rusia cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale, a anunțat, luni, ministrul polonez al luptei împotriva schimbărilor climatice, Anna Moskwa.

”Polonia denunță acordul interguvernamental privind gazele din 1993 privind gazoductul Yamal”, a scris Anna Moskwa pe Twitter.

”Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat că hotărârea guvernului polonez în direcția independenței complete față de gazul rusesc a fost corectă. Întotdeauna am știut că Gazprom nu este un partener de încredere”, a adăugat ea.

Acordul a inclus furnizarea de gaze naturale prin gazoductul Yamal, construirea și întreținerea infrastructurii referitoare la tranzitul gazului prin Polonia.

De duminică, și Lituania a întrerupt complet importurile de surse de energie  rusești, inclusiv petrol, electricitate și gaze naturale. Decizia a fost anunțată la o zi după ce Rusia a oprit exporturile de gaze naturale către Finlanda.

La sfârșitul lunii aprilie, Rusia a întrerupt livrarea de gaze naturale către Polonia și Bulgaria pe motiv că nu au efectuat plăți în ruble, decizie pe care liderii UE au calificat-o atunci drept o formă de șantaj din partea Moscovei.

Reacția Kremlinului

Atitudinea frenetică a autorităților poloneze față de Rusia este aproape de nebunie și, din acest motiv, situația exportului de gaze este greu de prevăzut, a declarat luni, prin intermediul agenției de presă rusă de stat TASS, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

„Putem vedea bine atitudinea frenetică pe care au adoptat-o ​​autoritățile poloneze. Este aproape de nebunie. În această privință, nu este rezonabil sau posibil să prezicem ceva”, a spus Peskov, întrebat dacă o astfel de cooperare între Moscova și Varșovia s-ar putea relua.

El a afirmat că în prezent nu este posibil să se discute despre vreo relație contractuală cu acea țară.

”După cum știți, Polonia a refuzat de mult să plătească pentru gaz. Pentru ca gazul să fie furnizat trebuie să existe a) niște acorduri documentate; b) plata”, a spus oficialul rus.

Peskov a spus că, deși Varșovia a refuzat de mult să plătească, continuă să primească indirect gaz rusesc, cumpărându-l la un preț mai mare de cealaltă parte, în conformitate cu o schemă binecunoscută.

”În urma tuturor pașilor anteriori, cea mai recentă decizie a Poloniei este de puțină importanță. Dar toate efectele probabile asupra tranzitului trebuie studiate cu atenție, totuși”, a adăugat.

                                                                                                                    Adina Silav