19.6 C
București
luni, 27 mai 2024 - 19:03
No menu items!

Polonia cere Pfizer să oprească producerea de vaccinuri Covid-19

spot_img

Guvernul polonez cere gigantului farmaceutic Pfizer să renegocieze contractele, deoarece pe piața Uniunii Europene se află foarte multe vaccinuri împotriva Covid-19.

Ministru polonez al Sănătății, Adam Niedzielski,  afirmă că sunt lipsite de sens contractele prin care s-ar livra sute de milioane de doze suplimentare Uniunii Europene într-o perioadă în care cererea s-a redus dramatic şi transmiterea coronavirusului este scăzută, se arată într-o scrisoare adresată de oficial catre Comapania Pfizer.

Ministrul Sănătății mai argumentează că Pfizer ar trebui să acţioneze moral şi să dea prioritate solidarităţii în locul urmăririi profitului.

Uniunea Europeană este deschisă pentru găsirea unei căi de mijloc, însă compania producătoare de vaccinuri nu a dovenit suficientă flexibilitate având în vedere cât de mult s-a redus intensitatea pandemiei.

Pfizer a acceptat să reducă cu  40% producerea pentru UE pentru trei ani, dar multe dintre țările europene nu sunt de acord si vor stoparea totală a furnizării.

Ministrul Sănătății  Alexandru Rafila a declarat în luna martie că România a refuzat să mai plătească în cursul acestui an achizițiile de vaccin stipulate in contractul cu pfizer.

Amalia Capră