10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 17:16
No menu items!

Polonia cere despăgubiri Germaniei pentru ocupaţia nazistă din cel de-al Doilea Război Mondial. Pierderile, evaluate la 1.300 de miliarde de dolari

spot_img

Polonia își estimează pierderile din cel de-al Doilea Război Mondial cauzate de Germania la 6.200 de miliarde de zloți (1.320 de miliarde de dolari), a anunțat, joi, liderul naționaliștilor aflați la putere, care a precizat că Varșovia va cere oficial despăgubiri, transmite Reuters.

Noua estimare depășește estimarea de 850 de miliarde de dolari făcută de un deputat al partidului de guvernământ în 2019. Partidul Lege și Justiție (PiS) a repetat de mai multe ori apelurile la despăgubiri de când a preluat puterea în 2015, dar Polonia nu a cerut oficial reparații.

„Suma care a fost prezentată a fost adoptată folosind metoda cea mai limitată, conservatoare, ar fi posibil să o mărim”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul Lege și Justiție (PiS), într-o conferință de presă.

O echipă de aproximativ 30 de economişti, istorici şi alţi experţi a lucrat la raport din 2017.

Poziția combativă față de Germania, folosită adesea de PiS pentru a-și mobiliza electoratul, a tensionat relațiile cu Berlinul. Ea s-a intensificat după ce Rusia a invadat Ucraina, pe fondul criticilor privind dependența Berlinului de gazul rusesc și lentoarea cu care a ajutat Kievul.

Aproximativ șase milioane de polonezi, inclusiv trei milioane de evrei polonezi, au fost uciși în timpul războiului, iar Varșovia a fost ras de pe fața pământului în urma unei revolte din 1944, în care au murit aproximativ 200.000 de civili.

Guvernul de dreapta al Poloniei susţine că ţara, care a fost prima victimă a războiului, nu a fost pe deplin despăgubită de Germania, care este acum unul dintre partenerii săi principali în Uniunea Europeană.

Războiul a fost ”una dintre cele mai teribile tragedii din istoria noastră”, a afirmat preşedintele Andrzej Duda, joi, în peninsula Westerplatte de lângă Gdansk, unul dintre primele locuri care au fost atacate în invazia nazistă.

În Germania, oficialul guvernului însărcinat cu relaţiile germano-poloneze, Dietmar Nietan, a declarat într-un comunicat că 1 septembrie ”rămâne o zi de vinovăţie şi ruşine pentru Germania, care ne aminteşte în repetate rânduri să nu uităm crimele comise de Germania” că sunt ”cel mai întunecat capitol din istoria noastră” şi încă afectează relaţiile bilaterale.

                                                                                                                 Adina Silav