2.4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 16:38
No menu items!

Polonezii, îndemnaţi să “mănânce mere împotriva lui Putin”

spot_img

Campania lansată pe Twitter – “Mâncaţi mere împotriva lui Putin” este destinată sprijinirii agricultorilor polonezi, victime ale embargoului rus asupra fructelor şi legumelor din ţara lor, anunţat de Moscova

mere

O campanie lansată pe Twitter – “Mâncaţi mere împotriva lui Putin”, îi îndeamnă pe polonezi să răspundă cu umor embargoului rus asupra fructelor şi legumelor din ţara lor, anunţat de Moscova în replică la noile sancţiuni occidentale împotriva Rusiei, potrivit AFP.

Campania, susţinută de numeroşi jurnalişti, politicieni şi personalităţi din această ţară, are ca obiectiv sprijinirea agricultorilor polonezi, victime ale embargoului, în condiţiile în care Polonia este primul exportator mondial de mere.

Pe contul de Twitter #jedzjablka (“Mâncaţi mere”), zeci de persoane şi-au publicat fotografiile în care sunt surprinse având în mână mere sau cidru, o băutură obţinută prin fermentarea fructelor. Alte persoane propun meniuri pe bază de mere şi pledează în favoarea unui “patriotism al fructelor”, iar alţii îi oferă “un cotor de măr lui Putin”.

mere

Alăturaţi-vă campaniei pentru a arăta că nu ne pasă de embargoul rus“, afirmă, într-un mesaj pe Twitter, Stanislaw Koziej, consilier pentru probleme de securitate naţională al preşedintelui Bronislaw Komorowski.

Potrivit Ministerului Agriculturii de la Varşovia, aproape 7% din exporturile agroalimentare poloneze ajung pe piaţa din Rusia, care, de asemenea, cumpără anual un milion de tone de mere.

Serviciul federal rus pentru supraveghere veterinară şi fitosanitară a anunţat, miercuri, că, începând din 1 august, va interzice importurile de fructe şi legume din Polonia. Decizia este motivată prin “încălcări repetate” ale reglementărilor în certificatele şi procedurile de carantină, fiind considerată de majoritatea experţilor drept o măsură de retorsiune.

Președintele rus Vladimir Putin a fost acuzat în mai multe rânduri că folosește “arma comercială”, ca instrument de presiuni diplomatice asupra țărilor din regiune care critică politica Moscovei, procedând la fel și împotriva Ucrainei și Republicii Moldova după ce aceste state au semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană (UE).

UE a adoptat marţi noi sancţiuni economice contra Rusiei, vizând în special blocarea accesului la pieţele financiare europene pentru întreprinderile şi băncile ruseşti. Noile sancţiuni, care vor intra în vigoare de la 1 august, interzic de asemenea vânzările de armament, comerţul cu tehnologii sensibile şi cu bunuri de uz militar şi civil.

D.M.