20.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 20:11

Polonezii, chemaţi la urne pentru a-şi alege preşedintele

spot_img

Primul tur de scrutin al prezidenţialelor, desfăşurat pe 10 mai, a fost câştigat de Andrzej Duda (34,7%), contracandidatul actualului preşedinte polonez Bronislaw Komorowski

vot

Polonezii sunt chemaţi duminică la urne, în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, pentru a-l alege pe noul preşedinte, dintre actualul şef al statului Bronislaw Komorowski şi contracandidatul său conservator Andrzej Duda, relatează BBC News Online.

Primul tur de scrutin, desfăşurat la 10 mai, a fost câştigat în mod surprinzător de Andrzej Duda (34,7%), deşi Komorowski (33,7%) era considerat favorit.

Komorowski, în vârstă de 62 de ani, a devenit preşedintele Poloniei în urmă cu cinci ani, după ce predecesorul său, Lech Kaczynski, a murit într-un accident aviatic. Bronislaw Komorowski afirmă că el este candidatul stabil care poate conduce Polonia în siguranţă într-o perioadă dificilă, pe fondul conflictului din Ucraina. Un susţinător ferm al Uniunii Europene, el este într-o anumită măsură mai progresiv în ceea ce priveşte problemele sociale decât contracandidatul său mai tânăr, Andrzej Duda, care se opune avorturilor, fertilizării in vitro şi căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Andrzej Duda, în vârstă de 43 de ani, face parte din partidul Dreptate şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte. El a primit cel mai mare sprijin în regiunile mai conservatoare din estul ţării, în apropiere de graniţa cu Ucraina şi Belarus.

R.D.