-1.3 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 9:04
No menu items!

Polițiștii ies în stradă. Proteste în fața prefecturilor și sediilor partidelor din coaliţia de guvernare

spot_img

Sindicaliştii din Poliţie încep de luni protestele în faţa prefecturilor, urmând ca în 16 decembrie să protesteze la MAI, iar în 17 decembrie, la sediile partidelor din actuala coaliţie de guvernare, solicitând aplicarea Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice.

”Începând cu data de 13 dec., trecem la cea de-a doua etapă de proteste, cu prezenţă fizică, ce se vor desfăşura în faţa prefecturilor din toată ţară, urmând ca pe data de 16 dec. să fim prezenţi în faţa MAI, iar în 17 dec. în faţa celor 3 partide politice aflate la guvernare. Este foarte important să participăm activ la toate formele de protest şi să-i determinăm pe guvernanţi să respecte Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Este de apreciat implicarea manifestată de miile de colegi care, începând cu 1 decembrie, au aplicat avertismente scrise pentru faptele contravenţionale constatate. Această primă formă de protest a generat primele reacţii din partea ministrului finanţelor, care a recunoscut că obiectul protestului este legitim şi că trebuie aplicată legea salarizării”, anunţă sindicaliştii din cadrul Europol.

Ei acuză că până în momentul de faţă nu au nicio garanţie cu privire la intenţiile pe care le are Guvernul în privinţa salarizării pentru anul 2022 şi nici nu mai pot avea încredere în vorbele politicienilor.

”Suntem ferm convinşi că dacă vom urma toate etapele calendarului de proteste anunţat ne vom face auziţi şi vom putea obţine ce ni se cuvine prin lege”, afirmă poliţiştii.

De asemenea, sindicaliştii vor avea la dispoziţie un model de notificare prin care să îşi exercite dreptul de a refuza efectuarea muncii suplimentare începând cu 01 ianuarie 2022 şi refuzul de a mai efectua sarcini/atribuţii (COVID19) pe care nu le au în fişa postului în situaţia în care nu va fi aplicată Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

”Este clar că ne vom putea apăra drepturile doar prin participarea în număr cât mai mare la formele de protest. Avem cele mai bune exemple ale protestelor din justiţie (protestul magistraţilor prin suspendarea şedinţelor de judecată) şi sănătate (încetarea activităţii) în urma cărora, angajaţii din aceste sectoare de activitate şi-au primit drepturile. De aceea vă cerem să ne sprijiniţi ca să putem să ne obţinem drepturile”, precizează reprezentanţii sindicatului.

Acestora li se alătură şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor din Penitenciare.

                                                                                                                    Adina Silav