1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 10:36
No menu items!

Polițiștii de frontieră români au reținut un traficant de migranți și au salvat 46 de persoane în Marea Egee

spot_img

Polițiștii de frontieră de pe nava MAI 1104 a Gărzii de Coastă aflată în misiune în Grecia, în cadrul Operațiunii Maritime Comune “Poseidon Rapid Intervention” coordonată de Agenția FRONTEX, au salvat duminică dimineață, în Marea Egee, 46 de persoane aflate în pericol și au reținut o persoană bănuită a fi traficant de migranți.

În data de 15 mai, în jurul orei 5,30, polițiștii de frontieră de pe nava MAI 1104, aflată în misiune de patrulare, cercetare, căutare și salvare în Marea Egee, a primit o informare referitoare la existența unei ambarcațiuni de mici dimensiuni, supraîncărcată cu persoane, care se află în pericol de scufundare.

Echipajul navei române a identificat ambarcațiunea semnalată pe care se aflau aproximativ 50 de persoane. Inițial, conducătorul bărcii a refuzat să oprească. În scurt timp însă, după ce una dintre persoanele aflate la bord s-a aruncat în apă, a oprit.

Astfel, s-a început acțiunea de salvare, fiind transbordate la bordul navei 46 de persoane care au solicitat ajutorul polițiștilor de frontieră români. Pe timpul acțiunii de salvare, conducătorul ambarcațiunii a refuzat să vină la bordul navei românești, încercând să pornească motorul bărcii și să fugă. Deoarece nu s-a supus somațiilor legale, polițiștii de frontieră au acționat imediat pentru imobilizarea bărbatului, fiind adus la bordul navei PFR.

Persoanele salvate — șapte copii, 12 femei și 27 de bărbați—, cărora polițiștii de frontieră le-au acordat asistență și hrană, au fost transportate în siguranță în Portul Chios și predate autorităților elene, iar persoana imobilizată urmează să fie cercetată de autoritățile locale, fiind bănuită a fi traficant de migranți.

Potrivit sursei citate, de la începutul misiunii internaționale, în luna martie, nava Poliției de Frontieră a participat la 38 de misiuni, 11 dintre acestea fiind acțiuni de salvare a peste 570 de persoane, din care mai mult de 300 au fost femei și copii. Persoanele salvate proveneau din țări ca Siria, Palestina, Iran, Eritreea, Mali, Algeria.

În luna mai, echipajul navei MAI 1104 a mai identificat trei ambarcațiuni gonflabile, pe care se aflau 149 de persoane (34 de copii, 38 femei, 77 bărbați).