19.4 C
București
duminică, 5 mai 2024 - 21:45
No menu items!

Polițiștii cer înlocuirea testelor antidrog care dau rezultate fals pozitive. Un tânăr a rămas fără loc de muncă după testarea din trafic

spot_img

Inspectoratul Județean de Poliție Maramureș a solicitat înlocuirea testelor antidrog AquilaScan după ce aproape jumătate dintre șoferii testați pozitiv au avut rezultate false.

Rata de fals-pozitiv a testelor antidrog de salivă AquilaScan WDTP-10, în județul Maramureș, este extrem de mare, iar Inspectoratul Județean de Poliție a cerut în mod oficial înlocuirea acestora cu alt tip de test certificat.

În Maramureș, în perioada 01 noiembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, în cadrul acţiunilor desfăşurate pe linia depistării conducătorilor de vehicule aflați sub influența unor substanțe psihoactive la nivelul judeţului Maramureş au fost identificaţi în trafic 17 conducători de autovehicule care au ieşit pozitiv la efectuarea testelor pentru determinarea prezenţei substanţelor psihoactive în salivă tip AquilaScan WDTP-10, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții instituției.

În 8 cazuri din cele 17 rezultatele mostrelor biologice au indicat lipsa substanţelor psihoactive atât în sânge, cât şi în urină.

„Situaţia cu privire la numărul mare de rezultate negative a fost semnalată atât la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş – Serviciul Logistic, cât şi al I.G.P.R.- Direcţia Rutieră, solicitându-se înlocuirea sistemului AquilaScan WDTP-10 cu un alt mijloc tehnic certificat care să furnizeze o analiză mult mai precisă a mostrelor de salivă”, a transmis Ionela Cozma, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș.

Printre cei care au primit rezultat fals-pozitiv la testarea antidrog din trafic se numără și un tânăr din Baia Mare, care a rămas și fără loc de muncă după ce a fost testat de polițiștii de la Rutieră cu aparatul antidrog AquilaScan WDTP-10.

În data de 15 ianuarie, șoferul a fost oprit pe bulevardul Independenței din Baia Mare. Aparatul a indicat prezența a patru substanțe interzise. Rezultatele de laborator ale probelor de sânge au indicat, însă, negativ în toate cele patru cazuri.

Tânărul susține că va acționa în judecată statul român prin Poliția Româna, respectiv IPJ Maramureș – Serviciul Rutier Maramureș.

„Am stat degeaba o lună, mi-am pierdut locul de muncă. Eram curier. Permisul îmi era foarte necesar pentru activitatea pe care o desfășurăm. Din asta trăiam. O lună de zile am așteptat rezultatele, la fiecare trei zile sunam, nu mi s-a răspuns, eram amânat de pe o zi pe alta”, a povestit, pentru Antena 3 CNN, Mihai Gioanca.

Până la clarificarea situaţiei cu aceste teste antidrog, poliţiştii rutieri vor utiliza în cadrul acţiunilor desfăşurate pe linia depistării conducătorilor de vehicule aflați sub influența unor substanțe psihoactive, cu precădere noul analizor de droguri Drager DugTest 5000, precum şi testele rapide pentru determinarea prezenţei substanţelor psihoactive în salivă, acestea având un grad de precizie mult mai ridicat.

                                                                                                                 Adina Silav