26.4 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 19:20
No menu items!

Poliţist reţinut pentru divulgarea informaţiilor secrete de serviciu. Percheziţii la sediul Poliţiei Botoşani şi la locuințele agentului

spot_img

Un agent de poliţie din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Botoşani a fost reţinut, fiind acuzat de comiterea mai multor infracţiuni. În schimbul promisiunii de a primi mită, bărbatul nu şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu şi ar fi divulgat informaţii nedestinate publicităţii.

”Ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Botoşani, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, au pus în executare, în cursul zilei de 06 iunie 2023, trei mandate de percheziţie domiciliară, din care unul la sediul Poliţiei Municipiului Botoşani – Biroul de Investigaţii Criminale, într-un birou în care îşi desfăşoară activitatea un agent de poliţie judiciară şi două la imobile aparţinând aceluiaşi agent de poliţie situate pe raza municipiului Botoşani, a transmis, miercuri, Direcţia Generală Anticorupţie.

Sursa citată precizează că activitatea a fost desfăşurată într-o cauză penală având ca obiect infracţiuni de corupţie, abuz în serviciu şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

”În cursul lunii ianuarie 2023, inculpatul, agent de poliţie în cadrul I.P.J. Botoşani – Poliţia Municipiului Botoşani – Biroul de Investigaţii Criminale, a acceptat promisiunea de dare de mită făcută de către o persoană fără calitate specială, suspect în cauză, care i-a oferit o sumă  de bani, cu privire la cercetările unei fapte de natură penală, respectiv furtul unui telefon mobil pe care aceasta a sesizat-o. Din cercetări a rezultat faptul că,  în aceste împrejurări, agentul de poliţie nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu”, a mai precizat DGA.

Potrivit instituţiei, în perioada noiembrie 2022 – mai 2023, agentul de poliţie a furnizat unui jurnalist de la o publicaţie locală, informaţii secrete de serviciu sau nepublice, informaţii care, ulterior, au fost publicate în articole de presă, fiind afectate interesele şi activitatea I.P.J. Botoşani. Totodată, în aceeaşi perioadă i-a divulgat unei alte persoane, fără calitate specială, faptul că este cercetată în cadrul mai multor dosare penale ce se află pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani.

”Faţă de agentul de poliţie judiciară s-a mai reţinut în sarcina sa faptul că, în calitate de agent de poliţie judiciară, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu intenţie, procurându-le astfel unor persoane beneficii nepatrimoniale reprezentate prin eludarea răspunderii penale şi contravenţionale. În cauză se mai efectuează acte de urmărire penală cu privire la activitatea infracţională a altor două persoane, fără calitate specială, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la dare de mită”, mai arată DGA.

Agentul a fost reţinut marţi, iar miercuri va fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Dosarul penal a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani ca urmare a sesizării din oficiu a ofiţerilor D.G.A. – S.J.A. Botoşani.

                                                                                                                  Adina Silav