11.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 9:02
No menu items!

Polițist bătut crunt de trei tineri pentru că a încercat să salveze o fată din mâinile lor

spot_img

Trei tineri care au bătut un poliţist aflat în timpul liber pentru că a intervenit când o femeie era agresată pe peronul unei gări din judeţul Vrancea, au fost reţinuţi. Ei sunt cercetaţi pentru loviri şi alte violenţe, dar nu şi pentru ultraj. Sindicatul Europol reclamă că, în aceste condiţii, poliţiştii agresaţi sunt neprotejaţi de lege.

”La data de 30 Ianuarie 2023, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Gugesti au dispus reţinerea pentru 24 de ore a trei tineri, cu vârste cuprinse între 20 şi 23 de ani, care în cursul serii de 29.01.2023, în jurul orei 20:23, au lovit un bărbat, în timp ce se afla pe peronul gării din comuna Gugesti”, a transmis, marţi, IPJ Vrancea.

IPJ Vrancea a precizat că tinerii urmează sa fie prezentaţi în cursul zilei de astăzi procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Judecătoria Focşani, în vederea dispunerii măsurilor legale.

”Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe”, au mai precizat poliţiştii.

Sindicatul Europol a precizat că poliţistul era în timpul liber, iar agresiunea s-a produs de faţă cu fiul bărbatului, în vârstă de 7 ani.

”Un coleg  din cadrul IPJ Vrancea, aflat în timpul liber,  a intervenit pe peronul  gării din comuna Gugeşti, judeţul Vrancea, după ce a observat că trei tineri  agresau  verbal şi fizic o femeie. Deşi colegul nostru şi-a declinat identitatea, cei trei bătăuşi l-au lovit cu pumnii şi picioarele, de faţă cu fiul acestuia, în vârstă de 7 ani”, au scris, pe Facebook, reprezentanţii Sindicatului Europol.

Aceştia reclamă faptul că în dosarul penal deschis nu se fac cercetări pentru ultraj, ci doar  pentru loviri şi alte violenţe.

”Chiar dacă articolul 28, alin. 4 din Legea nr.  218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române  prevede că «Poliţistul este obligat să intervină şi în afara orelor de program, a atribuţiilor sale de serviciu şi a competenţei teritoriale a unităţii din care face parte, când ia cunoştinţă de existenţa unei infracţiuni flagrante, precum şi pentru conservarea probelor în cazul altor infracţiuni a căror cercetare va fi efectuată de organele competente», poliţistul care a intervenit nu a fost deloc apărat de lege”, mai scriu sindicaliştii.

Potrivit acestora, ”legea penală nu este deloc de partea poliţiştilor”.

”Art. 257 din Codul Penal privind ultrajul nu include şi aceste situaţii care sunt obligatorii pentru poliţişti, astfel că legiuitorul a avut în vedere doar situaţiile din timpul serviciului. (…)dacă legea nu te protejează, nu ne e de mirare că avem o concurenţă sub 1,36 candidaţi pe loc la şcolile de poliţie, meseria fiind din ce în ce mai rar căutată”, mai arată reprezentanții Europol. 

R. Dan