5.7 C
București
marți, 5 martie 2024 - 5:12
No menu items!

Politică sub centură: Scandal la Constanța între AUR și PSD pe tema siluetei unui politician

spot_img

O dispută dintre AUR și PSD care a pornit de la un eveniment electoral din Constanța arată nivelul deplorabil la care a ajuns discursul politic din România în 2024. În prim plan sunt George Simion, liderul AUR, și Felix Stroe, senator și lider al PSD Constanța.

Esența gândirii și exprimării politice ale celor doi se regăsește în următorul dialog de la distanță:

– ”Grasul ăla de la RAJA”

– ”Este o calomnie, în primul rând nu mai sunt gras. Am slăbit 40 kg”.

Adică o dispută politică care ar trebui să se refere la capacitatea administrativă și la oferta electorală pentru Constanța ale celor două partide s-a transformat într-o ceartă de mahala pe un subiect minor. Simion crede că este normal să își atace adversarii pe teme personale, ce țin de aspectul fizic. Stroe pică în capcană și rămâne în aceeași zonă.

Felix Stroe a fost director general al SC RAJA SA (fosta Regie Autonoma Judeteana de Apă Constanța), în perioada 2003-2014, în subordinea Consiliului Județean. În 2017, Stroe a fost ministru al Transporturilor pentru aproximativ trei luni.

Sâmbătă, 27 ianuarie, a avut loc în Constanța evenimentul de lansare a candidatului AUR la primărie. Potrivit unei relatări a publicației G4media, liderul AUR a lăudat carele alegorice ale lui Radu Mazăre că ”măcar existau”, în timp ce azi a rămas doar ”carul cu boi”, făcând referire la conducerea primăriei. Simion a continuat cu atacurile la persoană vorbind despre ”grasul ăla de la RAJA” care numește candidații PNL la primărie, aluzie la un blat cu liberalii la nivel local.

Felix Stroe a declarat pentru G4Media și Info Sud-Est: ”Este o calomnie, în primul rând nu mai sunt gras. Am slăbit 40 de kilograme. Apoi, cum să comentez o asemenea abjecție?”.

Ulterior, liderul PSD Constanța a transmis pe Facebook că afirmațiile sunt ”discriminatoare și jignitoare pentru o categorie însemnată a populației, care are probleme de metabolism și greutate” și că ”își rezervă dreptul să sesizeze organele abilitate, inclusiv Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării”.

Nici în acest mesaj, Stroe nu se referă la fondul problemei – acuzația despre înțelegeri subterane în politica de județ, ci insistă pe experiența sa personală, fără relevanță politică. ”Faptul că, în urma unui tratament medical îndelungat, făcut cu riscuri și sacrificii, nu mai trec drept gras este neimportant, în comparație cu gravele insulte aduse unei categorii însemnate de populație, care se luptă cu diverse probleme de sănătate, care conduc printre altele și la supraponderabilitate”, a afirmat Stroe.

Acesta nu a detaliat care au fost ”sacrificiile”.

Anul electoral 2024 are toate șansele să depășească toate recordurile anterioare în materie de circ politic, cu toate ingredientele posibile: jigniri, înjurături, diversiuni, inadecvare sau aroganță.

Ioana Theodoru / Tiberiu Szabo