29.4 C
București
marți, 3 august 2021 - 1:23

Politica externă a SUA ar putea suferi schimbări

spot_img

steag sua

America a votat în data de 6 noiembrie pentru alegerea preşedintelui, dar şi pentru noua componenţă a Congresului. Conform ultimelor date democraţii își păstrează poziția în Senat, iar republicanii în Camera Reprezentanţilor.

Schimbarea şefilor celor mai importante comisii din ambele camere ale Congres este de așteptat să ducă la schimbări în politica externă a SUA, chiar și faţă de Rusia.

Mai mulţi senatori şi congresmeni importanţi au luat în calcul încheierea carierei politice, printre demisionari regăsindu-se liderul fracţiunii republicane în Senat, Jon Kyl, privit ca unul dibtre cei mai însemnași adversary ai resetării din relaţiile cu Rusia.  Din cauza inflexibilității lui Kyl, camera superioară a amânat ratificarea noului acord în ceea ce privește reducerea armelor strategice ofensive şi a refuzat să aprobe candidaţii în posturile diplomatice. Totodată, s-a amânat cu trei luni numirea la Moscova a ambasadorului Michael McFaul.

De asemenea,componența Congresului nu îl va mai cuprinde nici pe expertul în problemele dezarmării, Richard Lugar, care a pierdut alegerile în statul Indiana. Rugar este unul dintre autorii programului de ajutorare a complexului de apărare al Rusiei.

Se pensionează şeful Comisiei pentru securitate naţională din Senat, Joe Liberman, şi preşedintele subcomisiei pentru probleme Asiei, fostul şef al Flotei Militare americane, Jim Webb, autorul noii strategii în regiunea Asia-Pacific.

Senatorul John Kerry va renunța la funcția de preşedinte al Comisiei pentru afaceri internaţionale din cadrul Camerei Superioare, existând posibilitatea preluării funcţiei de secretar de stat al SUA după plecarea dnei Hillary Clinton. În acest context, reprezentantul statului New Jersey, Bob Menendez îl va înlocui pe Kerry. Senatorul Menendez este considerat ca fiind adeptul unei politici extrem de dure faţă de Iran şi Cuba şi pledează pentru recunoaşterea oficială a genocidului armean.

Împuternicirile senatorului John McCain, aflat la conducerea Comisiei pentru apărare și  ale preşedintei Comisiei pentru afaceri internaţionale a Congresului, Ileana Ros-Lehtinen se încheie sezonul viitor. Cei doi oficiali au marșat pentru revizuirea relaţiilor cu Moscova.

Schimbările din politica externă a SUA ar putea avea implicații asupra Legii Magnitski, dar și asupra anulării amendamentului Jackson-Vanik.