27.4 C
București
joi, 30 iunie 2022 - 22:21
No menu items!

Poliția din Spania îl acuză de spălare de bani pe ”vicele” Băncii Centrale din Rusia

spot_img

Alexander Torșin, fost senator și actual vice-guvernator al Băncii Centrale a Federației Ruse a participat la activități de spălare de bani în beneficiul mafioților din Moscova, potrivit unui raport al Poliției din Spania, citat de Bloomberg.

Torșin a fost senator al Partidului Rusia Unită, al președintelui Vladimir Putin, și a fost numit anul trecut vice-guvernator. 

Acesta i-a învățat pe membrii grupării de crimă organizată Taganskaia, din Moscova, să spele banii obținuți din infracțiuni prin intermediul băncilor și proprietăților imobiliare din Spania, în perioada în care era președinte al camerei superioare a Parlamentului rus. Aceste informații apar într-un raport confidențial al Gărzii Civile din Spania.

Inestigația a durat trei ani și s-a finalizat în 2013. Torșin neagă acuzațiile și afirmă că legăturile sale cu Alexander Romanov, liderul Tuganskaia din Spania, sunt conjuncturale. Torșin nu a fost pus oficial sub acuzare sau chemat pentru declarații.

”În structura ierarhică a organizației, se știe că politicianul rus Alexander Porfirievici Torșin este deasupra lui Romanov, care îl numește naș sau șef și care face investiții în numele său”, se afirmă în raport, care se bazează pe probe audio și pe documente găsite la vila lui Romanov din Mallorca.

Romanov a fost condamnat în mai 2016 la aproape patru ani de închisoare, pentru tranzacții ilegale de peste 1,6 miliarde de euro. În ultimii ani, Spania s-a aflat în fruntea eforturilor statelor occidentale de a eradica rețelele mafiote rusești, care au legături cu cele mai înalte cercuri de putere de la Moscova.

Un oficial spaniol, citat de Bloomberg sub condiția anonimatului, a afirmat că nu merită efortul unei puneri sub acuzare, pentru că Rusia nu cooperează niciodată în cazuri care implică oficiali de rang înalt.

V.B.