9 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 23:37
No menu items!

Polii magnetici ai Pământului s-ar putea inversa într-o viață de om

spot_img

Un asemenea fenomen ar putea provoca haos în reţelele de electricitate, generând curenţi care le pot scoate din funcţiune

 pamant - poli magnetici

Un nou studiu susţine că inversarea câmpului magnetic al Pământului s-ar putea petreceîn doar 100 de ani, contrar ipotezei că mişcarea polilor va dura mii de ani, susțin unii cercetători, potrivit The Epoch Times.

Câmpul magnetic al Pământului s-a rotit de mai multe ori de-a lungul istoriei planetei. Câmpul magnetic al planetei rămâne la aceeaşi intensitate mii, până la milioane, de ani, însă la un moment dat, din motive încă necunoscute, slăbeşte şi îşi inversează direcţia.

Noul studiu al unei echipe de oameni de ştiinţă din Italia, Franţa, Universitatea Columbia şi Universitatea California, Berkeley, arată că inversarea ultimului câmp magnetic s-a petrecut foarte rapid, în urmă cu 786.000 de ani. Procesul a durat mai puţin de 100 de ani – aproximativ o viaţă de om.

Este uimitor cât de rapid vedem această inversare. Aceste date paleomagnetice reprezintă cele mai bune înregistrări pe care le avem până acum, despre ce se întâmplă în timpul unei inversări şi cât de rapid pot avea loc aceste inversări

Courtney Sprain,

absolvent UC Berkeley

Sprain şi Paul Renne, directorul Centrului de Geocronologie al Berkeley şi un profesor al Universităţii California specializat în ştiinţe planetare, sunt cei doi co-autori ai acestui studiu.

Descoperirea reprezintă o nouă dovadă care indică că intensitatea câmpului magnetic al Pământului scade de 10 ori mai rapid decât este normal, determinându-i pe unii geofizicieni să prezică o inversare într-o perioadă de mii de ani.

Chiar dacă inversarea câmpului magnetic este un eveniment de anvergură planetară despre care se crede că este indus de convecţia centrului de fier al Pământului, în ciuda căutărilor îndelungate în arhivele geologice şi biologice, nu există nicio catastrofă asociată cu fostele inversări.

Totuşi, astăzi un asemenea fenomen ar putea provoca haos în reţelele de electricitate, generând curenţi care le pot scoate din funcţiune.

De vreme ce câmpul magnetic al Pământului protejează viaţa de particulele de energie înaltă emise de Soare şi de razele cosmice, care pot cauza mutaţii genetice, slăbirea sau pierderea temporară a câmpului înaintea unei inversări a polilor, ar putea spori rata cancerului.

Pericolul adus vieţilor de pe Pământ ar putea fi chiar mai mare dacă inversarea polilor magnetici este precedată de perioade lungi de comportamente magnetice instabile.