9 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 22:58
No menu items!

Poliția de Frontieră la 150 de ani. Gabriel Oprea: “România și-a câștigat dreptul de a deveni un stat membru Schengen” / FOTO GALERIE

spot_img

Vicepremierul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea a arătat, joi, că noile provocări și amenințări la adresa frontierelor externe ale UE trebuie să ne determine “să privim cu responsabilitate angajamentele României asumate pe plan național și internațional, în calitate de stat membru al UE și al NATO

Oprea_MAI_SZ

Ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea i-a felicitat pe polițiștii de frontieră, joi – în cadrul ceremoniei de aniversare a 150 de ani de existență instituțională a Poliției de Frontieră Române – pentru întreaga activitate pe care o desfășoară pentru siguranța și securitatea României și a cetățenilor români.

Poliția de Frontieră Română este astăzi o instituție responsabilă, modernă și eficientă, cu un rol fundamental în sistemul de securitate națională“, a afirmat vicepremierul Gabriel Oprea, arătând că noile provocări și amenințări la adresa frontierelor externe ale Uniunii Europene trebuie să ne determine “să privim cu responsabilitate angajamentele României asumate pe plan național și internațional, în calitate de stat membru al UE și al NATO“.

Vicepremierul pentru securitate națională a apreciat că poziţia consolidată pe care România o are astăzi în cadrul Uniunii Europene este și rezultatul eforturilor instituțiilor guvernamentale și ale românilor, pentru securizarea frontierei.

România, prin eforturile făcute, prin investițiile realizate, și-a câștigat dreptul de a deveni un stat membru Schengen, iar această decizie o așteptăm într-un orizont de timp cât mai apropiat. Pentru atingerea acestui obiectiv național, avem sprijinul Primului ministru și al întregului Guvern.

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne

Gabriel Oprea a mai arătat că România lucrează deja în logica unui stat membru Schengen, la același nivel de complexitate.

Suntem al doilea stat din punct de vedere al contribuției la misiunile FRONTEX, unde participăm atât cu personal calificat, extrem de apreciat de către partenerii noștri europeni, cât şi cu echipament şi tehnică de ultimă generaţie. De asemenea, suntem printre primele state care au implementat cu succes sistemul EUROSUR, prin care România și-a îmbunătățit capacitatea de a urmări situaţia operativă şi de a asigura securitatea spaţiului european.

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne

Cu prilejul Zilei Poliției de Frontieră, primul-ministru Victor Ponta și vicepremierul Gabriel Oprea au dezvelit statuia-bust a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în timpul domniei căruia, prin Înaltul Decret Domnesc 893 din 24 iulie 1864, au fost unite corpurile de grăniceri din Ţara Românească şi Moldova, acesta fiind reperul istoric al înființării Poliției de Frontieră Române.

Cine sunt “polițiștii de frontieră ai anului 2014”

Tot joi, 2.429 de polițiști de frontieră au fost avansaţi în gradul profesional următor, dintre aceștia 450 înaintea îndeplinirii stagiului minim în grad, prin Ordin al viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, după cum au precizat reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În plus, comisar şef de poliţie Lascu Ionel din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iaşi şi agent şef adjunct de poliţie Căpraru Sorin, din cadrul ITPF Giurgiu au fost desemnaţi “Poliţistul de frontieră al anului 2014“, pentru meritele deosebite  în activitatea profesională. În timp ce comisarul șef Lascu a refuzat 50.000 euro mită, agentul Căpraru a descoperit asupra unui cetăţean turc  10 kilograme de heroină.

Raluca Dan