9.1 C
București
sâmbătă, 6 martie 2021 - 3:11

Polițiști șpăgari, reținuți după o razie

Trei ofiţeri de la Poliţia Videle au fost reţinuţi de procurorii DNA, fiind acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu, după ce au intervenit la inspectori de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transport Rutier să nu amendeze transportatori de persoane şi de marfă. Ei i-au sfătuit pe inspectori că ar fi mai indicat să le ceară șoferilor mită, în loc să le aplice sancțiuni.

“Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti i-au reţinut pe Cristian Nicuşor Chiran, Georgel Buşega şi Cristian Constantin Totoi, ofiţeri la Poliţia Oraşului Videle, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Teleorman, şi cer Curţii de Apel Bucureşti arestarea lor preventivă pentru 29 de zile”, se arată într-un comunicat de presă de vineri al DNA.

Potrivit anchetatorilor, Cristian Nicuşor Chiran, ofiţer de poliţie judiciară, cu gradul de inspector principal de poliţie în cadrul IPJ Teleorman, Poliţia Oraşului Videle, Compartimentul Poliţie Rutieră, este cercetat pentru luare de mită, instigare la două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Georgel Buşega, agent şef principal la Compartimentul Poliţie Rutieră, este acuzat de luare de mită, iar Cristian Constantin Totoi, agent şef în cadrul IPJ Teleorman, Poliţia Oraşului Videle, a fost reţinut pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori se arată că, în octombrie 2012, Cristian-Nicuşor Chiran l-a determinat pe Cristian Constantin Totoi şi pe unii inspectori din Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transport Rutier să nu constate şi să nu dea amenzi cuprinse între 14.000 şi 18.000 de lei unor şoferi care făceau servicii de transport de marfă şi de persoane fără a respecta prevederile legale.

De asemenea, Chiran şi Buşega sunt acuzaţi că, tot în luna octombrie, au pretins şi primit mită 300 de lei de la un şofer pentru a nu-l amenda după ce l-au prins încălcând regulile de circulaţie.

DNA a precizat că în această cauză se fac acte de urmărire penală faţă de alte cinci persoane.

Procurorii au colaborat pentru instrumentarea acestui dosar cu ofiţeri de la Direcţia Generală Anticorupţie.