2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 7:08
No menu items!

Poliţia înlocuită de Armată pe străzile din Belgia

spot_img

Folosirea Armatei pentru menținerea ordinii publice reprezintă o premieră în Belgia după un val de atentate comis în anii 1980 de Celulele comuniste combatante

armata_belgia

Efective ale Armatei au început să ia locul polițiștilor, sâmbătă, pentru a supraveghea zone sensibile în Belgia, în special la Anvers, unde trăiește o importantă comunitate evreiască, după anihilarea unei celule jihadiste care plănuia atentate, transmite AFP.

Comitetul ministerial restrâns a decis să mobilizeze progresiv până la 300 de militari. Concret, acești soldați vor fi desfășurați la Bruxelles și Anvers (nordul țării). Ei vor putea fi ocupa poziții de asemenea la Verviers (est) și în alte locuri“, au indicat serviciile primului ministru Charles Michel, într-un comunicat de presă. “Militarii mobilizați vor fi înarmați și vor avea în principal misiunea de a supraveghea anumite zone. Ei vor veni în sprijinul serviciilor poliției“, a adăugat sursa citată.

Guvernul belgian anunțase vineri desfășurarea rapidă a armatei în unele locuri, a doua zi după un asalt la Verviers, în care doi presupuși jihadiști care plănuiau să atace polițiști au fost uciși.

Recurgerea la armată pentru operațiuni de menținere a ordinii reprezintă o premieră în Belgia, după un val de atentate comis în anii 1980 de Celulele comuniste combatante.

Această măsură anunțată vineri, împreună cu alte zece pentru a preveni radicalizarea și pentru a-i împiedica pe candidații la jihad să meargă în Siria și Irak, este valabilă pentru o lună, dar perioada poate fi prelungită atât timp cât nivelul de alertă va fi de gradul 3 pe o scară până la 4, valabil începând de joi seara.