Poșta Română: Cardurile de sănătate au ajuns la peste 12 milioane de asiguraţi

7% din asigurați își pot recupera cardurile de la CNAS

card sanatate

Cea mai importantă etapă a contractului de distribuire a cardurilor de sănătate încheiat între CN Poşta Română şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) s-a finalizat, iar bilanțul arată că 93% dintre asigurați (12,26 milioane) au primit documentul electronic.

”O rată de retur de  7% pe distribuţia cardurilor de sănătate este una pe care orice operator privat şi-ar asuma-o fără ezitare. Iar asta, având în vedere rigorile impuse prin contract, ce ţin atât de modalitatea de predare a cardurilor, cât şi de zonele acoperite, în bună parte mediul rural greu accesibil”, a declarat Irina Purcaru, director al Direcţiei Operaţiuni şi Relaţii Comerciale din Poşta Română, potrivit unui comunicat.

Diferența până la 13,2 milioane de carduri trimise de CNAS spre distribuire o reprezintă persoanele care şi-au schimbat domiciliul şi nu au notificat acest lucru sau au refuzat primirea cardului.

Bucureştiul deţine primul loc în numărul de carduri distribuite, respectiv 1,22 milioane de trimiteri, urmat de Prahova, cu peste 511.000 de trimiteri, şi de Timiş, cu peste 438.000 de trimiteri ajunse la destinaţie. Rata de retur pe cele trei judeţe, respectiv diferenţa dintre cardurile emise de CNAS conform contractului şi cardurile returnate Caselor Judeţene de Sănătate aferente, este de 12,6%, 3,5%, respectiv 10,12%.

La polul opus, judeţele cu cei mai puţini asiguraţi pentru care s-au emis carduri de sănătate sunt: Ialomiţa (79.900 de carduri emise, rată de retur de 8%), Ilfov (101.082 carduri emise, retur de 9,12%) şi Covasna (150.683 de carduri emise, retur de 6,6%). Judeţele în care s-au înregistrat cele mai mici rate de retur sunt: Harghita (2,6%), Sălaj (3%), Prahova (3,5%), Vâlcea (3,6%) şi Olt (3,7%).

Poşta Română a câştigat prin licitaţie, în vara anului trecut, contractul de distribuţie a cardurilor de sănătate la nivel naţional. Acordul-cadru dintre operatorul naţional de servicii poştale şi CNAS a fost semnat la 5 septembrie 2014, iar primele carduri au ajuns la asiguraţi în 19 septembrie.

Valoarea totală a contractului este de 37,5 milioane de lei şi are o durată de patru ani. Volumul total ce urmează a fi livrat, la nivel naţional, pe durata celor patru ani, este estimat la aproximativ 13,6 milioane de carduri, din care 12,26 milioane au fost deja livrate. Diferența de la 13,2 milioane la 13,6 o reprezintă persoanele care împlinesc 18 ani în perioada de patru ani.

NICIUN COMENTARIU