20.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 15:20

Poșta Română și-a dotat flota auto cu sisteme GPS, investiție de 400.000 €

spot_img

 Managementul va putea controla orarul și consumul autovehiculelor

posta flota

Compania Națională Poșta Română a anunțat luni că toată flota sa de vehicule utilitare va avea, începând cu 1 ianuarie 2015, echipamente de monitorizare GPS.

Investiția pentru cele 796 de mașini este de aproape 400.000 de euro, potrivit unui comunicat al companiei.

Mașinile vor avea câte un modul GPS și echipament CANBUS, prin care se vor colecta date privind poziția și viteza, dar și parametrii de funcționare, așa cum sunt monitorizați pe computerul de bord.

Din cele 796 de vehicule, 390 de autoutilitare destinate transportului de valori vor fi dotate cu butoane de panică și vor fi dispecerizate printr-un serviciu special, autorizat de Inspectoratul General al Poliției. Prin acționarea acestor butoane, în caz de atac, va fi alarmat dispeceratul de serviciu al Poliției conectat la 112.

”Introducerea sistemului GPS pe întreaga flota auto a Poștei Române va reduce cheltuielile generate de consumul de carburanți, pe cele cu plata orelor suplimentare ale șoferilor, dar și pe cele cu reparațiile, prin controlul vitezei de deplasare. În plus, va reduce timpii de parcurs prin folosirea rutelor optime, fără kilometri nejustificați, și va crește siguranța în exploatare”, se afirmă în comunicatul citat.

Pana în prezent, doar 150 de autovehicule ale companiei au fost dotate cu sistem GPS, în perioada 2010-2011.

Gabriel Dumitru, directorul Direcției de Logistică a Poștei Române, a afirmat că există o echipă de monitorizare a flotei dotate cu GPS, în Departamentul de Transport al companiei, care va folosi un centru de monitorizare cu video-wall și stație de control complet echipată.

”În teritoriu vor fi distribuite zece unități PC special destinate acestui scop. Aplicația folosită va permite urmărirea și înregistrarea tuturor evenimentelor de pe traseu, putând să genereze rapoarte complete, care să conțină consumul de carburanți, vitezele medii de deplasare, foaia de parcurs sau rutele urmate”, a declarat Dumitru.

Alexandru Petrescu, directorul general al Poștei Române, a caracterizat aceasă investiție drept ”absolut necesară”.

”Introducerea GPS pe toată flota auto asigură folosirea eficientă a parcului și crește siguranța în exploatare pentru autovehicule, pentru șoferi și pentru încărcătură, fie ca este vorba despre valori sau despre corespondență. Eficiența și calitatea serviciilor poștale nu mai pot fi asigurate în lipsa acestor mijloace moderne de monitorizare a activității, pe care concurența le folosește deja de mult timp”, a declarat Petrescu.

Contractul de servicii de monitorizare și dispecerizare ale flotei operatorului național de servicii poștale, câștigat prin licitație publică și încheiat în 18 decembrie 2014, are valoarea de 397.680 de euro, pentru o perioadă de doi ani.

Compania a mai transmis că, în 2014, a contribuit cu 390 de mil. de lei la bugetul de stat, aceasta fiind o sumă-record în condițiile disponibilizărilor din ultimii ani, care au redus contribuțiile din impozitul pe salarii. Peste 22% din această sumă reprezintă TVA aferentă contractelor comerciale încheiate în cursul anului 2014.

Poșta Română este o companie națională înființată conform Legii 31/1990, funcționează pe gestiune economică, ceea ce înseamnă că își formează singură veniturile din contracte comerciale și, prin urmare, se autofinanțează, spre diferență de instituțiile publice.

Poşta Română este lider pe piaţa serviciilor poştale în România, cu o cifră de afaceri anuală de peste 1,2 miliarde lei, o reţea de peste 5.600 de oficii poştale cu acoperire naţională și peste 27.000 de salariați.