20.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 15:37

Poşta Română anunță economii anuale de 2,5 mil. lei, prin accesarea pieței libere de energie

spot_img

Contractul a fost semnat cu Electrica Furnizare, la un preț de 164 lei/MWh

posta romana

Compania Naţională Poşta Română a anunțat că a realizat o economie anuală de 2,54 milioane de lei (560.000 de euro), prin decizia de a achiziționa, pentru prima dată, energie electrică de pe Bursa Română de Mărfuri.

Operatorul naţional de servicii poştale a achiziţionat o cantitate de 14.840 MWh/an, la un preţ de 5,73 milioane de lei (1,28 milioane de euro). Contractul a fost semnat în luna decembrie, potrivit unui comunicat al companiei.

Procedura de achiziţie a energiei electrice de pe piaţa liberă, necesară alimentării unui număr de 1.708 locuri de consum, a fost demarată la finalul lunii noiembrie 2014. Valoarea iniţială a contractului de achiziţie, de 8,27 milioane de lei (1,85 milioane de euro), a fost estimată pe baza consumului anterior al Poştei Române.

Până la finalul acestui an, Poşta Română a beneficiat de contracte reglementate de energie electrică, pe perioadă nedeterminată.

Alexandru Moise, Manager Energetic al CN Poşta Română, a afirmat că s-a obţinut o reducere de 25% pe segmentul negociabil, față de preţul avansat. Peste jumătate din preț este, în continuare, reglementat şi reprezintă costuri fixe, de sistem, care nu sunt negociabile.

Oferta declarată câştigătoare a contractului de achiziţie public a fost cea depusă de Electrica Furnizare, cu o propunere financiară de 164,08 lei/MWh, fără TVA, respectiv suma totală de 5,73 milioane de lei fără TVA. La toate aceste sume se adaugă costurile cu acciza, certificatele verzi şi contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, acestea fiind evidenţiate separat pe factură.

Alexandru Petrescu, directorul general al Poştei Române, a afirmat că piaţa liberă de energie îi permite companiei să nu rămână un consumator captiv şi să profite de avantajele negocierii.

”Poşta Română va aborda şi în 2015 o strategie bazată pe eficienţa cheltuielilor. Cu cât mai multe companii vor accesa această piaţă liberă a energiei, cu atât aceasta se va dezvolta mai mult, aşa cum este firesc într-o economie de piaţă cu preţuri competitive”, a declarat Petrescu.

Poşta Română este lider pe piaţa serviciilor poştale în România, cu o cifră de afaceri anuală de peste 1,2 miliarde lei, şi operează printr-o reţea de peste 5.600 de oficii poştale cu acoperire naţională. Statul român deține 75% din acțiuni la Poșta Română, în timp ce restul de 25% este deținut de Fondul Proprietatea.