29.5 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 0:36
No menu items!

PNL vrea o lege prin care jocurile pe calculator să fie recunoscute ca activitate sportivă

spot_img

Parlamentari ai Partidului Naţional Liberal au depus un proiect de act normativ care să modifice Legea educaţiei fizice şi sportului în sensul introducerii sporturilor electronice printre activităţile considerate ramuri sportive.

Printre iniţiatorii proiectului legislativ care are ca scop modificarea Legii nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului se numără şi preşedintele PNL, Nicolae-Ionel Ciucă, se arată într-un comunicat dat publicităţii de organizaţia de tineret a PNL, for care a pus bazele acestui proiect ce ulterior a fost dezbătut în partid.

„România este una dintre cele mai active ţări din sfera sporturilor electronice (E-Sports), iar în jurul acestei industrii s-a dezvoltat un sistem complex: de la înfiinţarea de cluburi sportive, organizarea de competiţii şi echipe de jucători profesionişti până la crearea de noi locuri de muncă şi apariţia unor calificări specifice industriei.

Astfel, la nivel naţional există peste 8.000 de jucători amatori şi profesionişti, aproximativ 50 de cluburi, 4 competiţii naţionale, 10 manageri, 50 administratori, 80 designeri, 15 social-media manageri, 15 antreprenori, 20 de analişti şi o serie de influenceri care lucrează în industria E-Sports.

În acest moment, activitatea industriei dezvoltatoare de jocuri din România, care stă la baza E-Sports, este evaluată la o valoare de piaţă peste 220.000.000 de euro, iar valoarea cumulativă a premiilor din competiţiile şi evenimentele de E-Sports este de peste 2.000.000 lei, la nivelul acestui an.

Parte a unei industrii mult mai mari, cea a gaming-ului, universul E-Sports este aşteptat să atingă o cifră de afaceri de aproape 2 miliarde de euro anul acesta, la nivel global”, se arată în comunicatul Tineretului Naţional Liberal (TNL).

„Prin această recunoaştere, România va fi printre primele ţări din Uniunea Europeană în acest demers şi va deschide drumul către un adevărat hub în domeniul sporturilor electronice în Europa, prin punerea României pe harta competiţiilor internaţionale de înalt nivel şi înfiinţarea unei echipe naţionale de jucători profesionişti care să reprezinte ţara la competiţiile internaţionale şi olimpiade.

Mai mult, statul român va încuraja tinerii pasionaţi de acest tip de sport să îşi dezvolte competenţele şi să performeze printr-o carieră sportivă de viitor, în condiţiile în care sporturile electronice sunt în plină expansiune globală”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Conform datelor furnizate de TNL, industria de gaming din România este cunoscută pentru dezvoltarea unor jocuri precum renumite la nivel mondial.