18.5 C
București
sâmbătă, 10 iunie 2023 - 0:37
No menu items!

PNL vrea adoptarea Certificatului verde până în Crăciun. Restricțiile de sărbători, stabilite cu 2 săptămâni înainte

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă vrea adoptarea proiectului de lege privind obligativitatea Certificatului verde la locul de muncă până în vacanța sărbătorilor de iarnă, în jurul datei de 20 decembrie. Pe de altă parte, ministrul de interne, Lucian Bode, consideră că unele restricții care pot fi impuse de sărbători trebuie decise cu cel puțin două săptămâni înainte, pentru a putea fi cunoscute și implementate din timp.

Marți va avea loc ședința CNSU în care se va propune prelungirea stării de alertă, iar miercuri ședința de Guvern pentru adoptarea HG. Restricțiile pe care autoritățile vor să le impună de sărbători nu vor fi decise însă mâine, pentru că ministrul de interne a declarat că regulile trebuie luate cu două săptămâni înainte de vacanța de iarnă. Ar fi vorba despre un program stabilit pentru magazine (posibil ora 23 să fie ora închiderii), un orar al circulației pe timp de zi și pe timp de noapte (posibil ca în noaptea de Revelion să fie permisă circulația până la ora 02.00), așa cum s-a procedat și în perioada sărbătorilor de Paște. Aceste măsuri pot fi stabilite în jurul datei de 15 decembrie, pentru ca cetățenii și societățile comerciale să aibă timp să își facă propriile programări.

În plus, alte discuții trebuie inițiate pe măsurile de protecție speciale anti-Covid care vor fi luate în fața noului val pandemic. Una dintre acestea ar fi obligativitatea prezentării unui test PCR la intrarea în țară, indiferent dacă persoana respectivă este vaccinată sau nu, sau din ce zona sosește. 

În privința Certificatului Verde, șeful Guvernului consideră că proiectul de lege care este în dezbaterea finală în Parlament trebuie adoptat cât mai repede, cel târziu pe 20 decembrie. Astfel, s-au luat în calcul ultimele evoluții de pe plan mondial, răspândirea rapidă a variantei Omicron și apariția unui posibil val 5 în România în luna ianuarie-februarie. Dacă proiectul de lege din Parlament nu va fi adoptat în luna decembrie, este posibil, conform unor surse politice, ca noul Guvern să adopte un proiect de lege nou, pe care să îl trimită Parlamentului în procedură de urgență. Noul proiect s-ar baza pe rata incidenței pentru impunearea certificatului verde pentru anumite categorii profesionale, și în anumite zone ale țării.

Marilena Nedelcu