-2.3 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 22:40
No menu items!

PNL sesizează Curtea Constituțională privind noua lege a insolvenței

spot_img

curtea constitutionala

Partidul Național Liberal (PNL) va sesiza Curtea Constituțională a României (CCR) privind forma adoptată a Legii privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, susținând că actul normativ încalcă dreptul la apărare al cetățenilor.

Partidul Național Liberal va sesiza Curtea Constituțională privind forma adoptată a Legii privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență. Actul normativ încalcă dreptul la apărare al cetățenilor, românii fiind obligați să plătească la Buletinul Procedurilor de Insolvență pentru a afla că sunt parte într-o procedură judiciară și pentru a putea ataca în instanță eventualele hotărâri judecătorești pe care le consideră netemeinice.

Partidul Național Liberal

comunicat de presă

Liberalii susțin că, odată cu adoptarea inițiativei, angajații marilor societăți comerciale aflate în dificultate din cauza crizei economice sunt lăsați la mâna furnizorilor de electricitate și de gaze, neplata facturilor în timpul procedurii de insolvență, după o perioadă de 90 de zile, ducând la sistarea aprovizionării cu energie și gaze și distrugând orice șansă a societății de a se redresa.

PNL atrage atenția asupra acestui fapt mai ales că, dacă legea era în vigoare în această formă la momentul intrării Oltchim și Arpechim în insolvență, societățile ar fi fost date la fier vechi și mii de locuri de muncă ar fi fost pierdute în mod iremediabil“, se mai arată în comunicatul de presă.

Solicitarea deputaților liberali de retrimitere la Comisia juridică, de disciplină și imunități a Legii privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență a fost respinsă de majoritatea parlamentară, “refuzându-se astfel cetățenilor români dreptul de a beneficia de reglementări care să vizeze și insolvența persoanelor fizice“, mai arată PNL.

Parlamentarii PNL au luat cuvântul în plenul Camerei Deputaților, arătând că introducerea urgentă a legislației privind insolvența persoanelor fizice ca parte integrantă a noii legi a insolvenței reprezintă un element important și necesar pentru dinamizarea economiei românești.

Insolvența persoanelor fizice a fost susținută în cadrul dezbaterilor de reprezentanții Consiliului Suprem al Magistraturii, precum și de cei ai Ministerului Justiției.

Necesitatea completării cadrului normativ a fost convenită inclusiv în cadrul Comisiei juridice de către toți reprezentanții grupurilor politice, care au acceptat propunerea PNL pentru ca, în plen, majoritatea parlamentară formată din PSD, PC, UNPR și UDMR să dea vot negativ pentru cererea de retrimitere la Comisie a actului normativ pentru o dezbatere mai amplă, în urma căreia persoanele fizice să beneficieze de un tratament egal și nediscriminatoriu în materia insolvenței”, mai precizează sursa citată.

Partidul Național Liberal consideră că prin adoptarea Legii privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență fără includerea prevederilor pentru persoanele fizice se perpetuează un dublu standard.

Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență a fost adoptat marți de plenul Camerei Deputaților cu 212 voturi pentru, 111 împotrivă și 8 abțineri.

R.D.