20 C
București
vineri, 27 mai 2022 - 3:05
No menu items!

PNL se înmulțește cu ALDE. PMP se încălzește pe margine

spot_img

Fuziunea PNL – ALDE a început, marți, a anunțat purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe. El a avansat chiar săptămâna viitoare ca fiind cea în care s-ar putea anunța data unui Congres pe această temă. În privința PMP, partidul fondat de Traian Băsescu, lucrurile sunt mai complicate, deoarece actualul lider al formațiunii, Cristian Diaconescu, susține că” europarlamentarul Eugen Tomac ar vrea să distrugă PMP, pentru ca apoi să ducă partidul spre o fuziune cu PNL”.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionut Stroe, a vorbit într-o conferinţă de presă despre negocierile purtate de liberali în vederea fuziunii, atât cu ALDE, cât şi cu PMP.

În privința ALDE, „s-au armonizat viziunile celor două partide, s-au stabilit câteva obiective comune şi bineînţeles s-a definitivat un parcurs procedural pe care ambele structuri de conducere ale celor două partide urmează a-l valida în cadrul conducerilor lor pentru a avea acest congres de fuzionare cât mai curând posibil”, au anunțat liberalii.

Întrebat de scandalul din conducerea PMP, dintre Cristian Diaconescu și Eugen Tomac, Ionuț Stroe s-a declarat încrezător că discuțiile privind fuziunea vor continua.

„În continuare, discuţiile cu PMP sunt deschise din punctul nostru de vedere. Într-adevăr, au o perioadă de discuţii interne (…) Pot să reafirm disponibilitatea totală din partea noastră în a continua aceste discuţii pentru a definitiva ceea ce numim noi, unificarea tuturor curentelor de dreapta din politica românească în acest an”, a mai spus Ionut Stroe. 

Ambele partide s-au desprins, în urmă cu câțiva ani, din fostul PNL și PDL, dar au ajuns, acum, să mai dețină doar portofolii de consilieri locali și județeni sau câțiva primari. Fără a fi în Parlament, liderii ambelor formațiuni preferă să fuzioneze cu un partid parlamentar, ca să poată accede, măcar în 2024, la alte mandate.

PMP are 2.137 de consilieri locali și 67 de consilieri județeni. ALDE, partid care l-a avut la conducere pe Călin Popescu Tăriceanu, are 861 de consilieri locali și 12 consilieri județeni în toată țara.

M. Nedelcu