28.7 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 17:08
No menu items!

PNL se împarte din nou în două. Unii îl vor pe Orban premier, alții tot pe Cîțu

spot_img

Odată cu demiterea Guvernului Cîțu, a fost reluată și lupta între cele două tabere din interiorul PNL. Zeci de parlamentari vor ca noua propunere de premier să fie Ludovic Orban, în timp ce susținătorii lui Cîțu îl vor tot pe acesta prim-ministru. 

41 de parlamentari PNL cer nominalizarea lui Ludovic Orban ca premier și refacerea coaliție cu USR și UDMR. Ei au semnat o scrisoare publică dată publicității marți. Cei 41 de parlamentari susținători ai lui Orban cer, de asemenea, ca PNL să respingă orice negociere cu PSD pentru învestirea unui nou guvern.

Scrisoarea publică poate fi consultată AICI. 

Surse politice citate de G4Media susțin că PNL ar urma să-l propună tot pe Florin Cîțu pentru funcția de premier, deși guvernul său a picat cu cel mai mare vot împotrivă din istoria moțiunilor de cenzură. 

Potrivit articolului 89 din Constituție, ”după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.”

Ludovic Orban: Florin Cîțu, repetent la examenul parlamentar. Încă un atac la Iohannis

După votul pe moțiune, fostul președinte al PNL Ludovic Orban, cel care a condus ședința plenului Parlamentului din poziția de președinte al Camerei Deputaților, că PNL a pierdut guvernarea datorită unor decizii iresponsabile care au dus la ruperea coaliției și a susținut că este nevoie de guvern stabil, prin refacerea coaliției PNL-USR-UDMR, cu un premier responsabil.

„PNL a pierdut guvernarea datorită unor decizii iresponsabile care au dus la ruperea coaliției și la apariția acestei majorități împotriva unui guvern condus de un premier liberal. Toate deciziile au fost luate de Florin Cîțu, care azi a rămas repetent la examenul parlamentar. România e în plină criză pandemică, are nevoie de guvern stabil, care să se bazeze pe o majoritate parlamentară și care să aibă capacitatea să ofere soluții. Odată încheiată această aventură a unor oameni care nu înțeleg nimic din politică și derservirea interesului românilor, e necesară declanșarea negocierilor pentru guvern stabil”, a spus Ludovic Orban.

El a precizat că soluția este refacerea coaliției PNL-USR-UDMR. „E nevoie doar de actori credibili, responsabili, care să se așeze la masa negocierilor. Perpetuarea crizei politice poate pune în pericol viața cetățenilor români, șansa la dezvoltare pe care o are România, puterea de cumpărare a românilor. Toate problemele au nevoie de o rezolvare cât mai rapidă. Poziția mea este clară și o exprimă un om responsabil – refacerea coaliției”, a adăugat fostul lider PNL.

„PNL nu poate să guverneze singur sau cu UDMR. E nevoie de majoritate parlamentară majoră. E momentul ca cei care au acționat mai mult din orgoliu, ambiție personală, frustrare să facă un pas înapoi, să-i lase pe oamenii responsabili să se așeze la masa negocierilor”, a precizat Orban.

Ludovic Orban a mai spus și că „preşedintele trebuie să înţeleagă că această criză a durat prea mult”.

Întrebat ce va spune Klaus Iohannis la declarația de la ora 18.00, Orban a spus: „Orice fel de înțelegere cu PSD va duce din punctul meu de vedere la o despărțire definitivă de cei care vor să facă înțelegere cu PSD. Eu nu voi susține nicio aventură politică în care să fie aruncată România. Am declarat la finalul congresului că parteneriatul meu cu Klaus Iohannis s-a încheiat. Din păcate, comportamentul președintelui în ultima perioadă a fost total diferit față de comportamentul în care am avut un parteneriat serios, care a dus la victoria partidului. Din păcate, în ultimele trei luni nu îl recunosc pe Iohannis. E de ajuns să ne uităm la ce se comentează pe pagina președintelui ca să ne dăm seama că e în mare pericol”. 

Raluca Dan