7.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 3:09

PNL București propune Programul Operațional București, după modelul aplicat la Praga. Finanțare europeană de 1 miliard de euro

spot_img

Prim-vicepreședintele PNL București, Alexandru Nazare, i-a propus, vineri, primarului Capitalei, Gabriela Firea, o soluție aplicată deja de autoritățile locale cehe în Praga (prin programul “Praga – pol de creștere”) și care ar putea rezolva problema investițiilor în infrastructura de rețele edilitare a Bucureștiului cu o finanțare europeană de 1 miliard de euro. 

“Planul prezentat de Gabriela Firea pentru modernizarea infrastructurii RADET, chiar în cazul unei unei implementări ireproșabile, nu tratează decât 15% din totalul rețelei. Pentru a reuși o modernizare totală a rețelei și într-un ritm accelerat este nevoie de finanțare suplimentară. Cum asigurăm această finanțare?  (…)

Soluția este un Program Operațional dedicat dezvoltării Bucureștiul pentru exercițiului financiar 2021-2027, cu scopul principal de finanțare a infrastructurii energetice și de transport. Am propus, în 2014, acest program în momentul negocierii acordului de parteneriat pentru actualul exercițiu financiar european, dar majoritatea PSD a respins propunerea.

Propunem pentru Programul Operațional București, cu o alocare de 1 miliard de euro. Acesta ar funcționa pe aceleași coordonate pe care funcționează actualele programe, în speță cu propria Autoritate de Management. Astfel se va rezolva și problema capacității administrative, a specialiștilor în fonduri europene, care să asigure implementarea pentru primăria Capitalei. Fondurile europene nu pot fi folosite în alte scopuri decât cele stabilite în obiectivele programului, așadar nu vor putea fi relocate pentru spectacole sau alte tipuri de cheltuieli.

Un exemplu de reușită în acest sens este programul operational “Praga – pol de creștere” program inițiat de Cehia atât pentru bugetul 2007-2013, cât și pentru actualul exercițiu financiar. Prioritățile tematice au fost mobilitate și energie, incluziune socială, inovare. A fost finanțată modernizarea liniilor de tramvai, infrastrcutura energetică, construirea de piste pentru bicicliști, peste 1500 de locuri de parcare Park&Ride. Cehia, în două exerciții financiare, a dedicat peste 750 de milioane de euro acestui program.

Bucureștiul poate astfel securiza finanțarea modernizării sistemului de termoficare, dar poate rezolva și problemele finanțării infrastructurii rutiere și de trafic. Din aceeași sursa se poate finanța modernizarea și extinderea sitemului de semaforizare, demararea proiectului de operationalizare a centurii feroviare, cât și a unui program de metrou ușor, pentru conectarea Bucureștiului cu localitățile din județul Ilfov.

Îi solicităm primarului Gabriela Firea să fie de acord cu demararea Programului Operațional București și cu inițierea negocierilor la Bruxelles, pentru aprobarea acestuia”, se arată într-un comunicat de presă remis vineri. 

R.D.