PNL București invită guvernanții și partidele la o dezbatere pe tema infrastructurii. Nazare: Punem interesele bucureştenilor mai presus de interesele de partid

Purtătorul de cuvânt al PNL Bucureşti, Alexandru Nazare, a anunţat, vineri, organizarea unei dezbateri privind Centura Capitalei, pe 15 noiembrie, la Parlament, la care sunt invitaţi să participe, între alţii, primarul general Gabriela Firea şi ministrul transporturilor, Lucian Şova.

La dezbatere sunt invitați de asemenea ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, reprezentanții partidelor din Consiliul General, reprezentanții societății civile și ai asociațiilor patronale din transporturi, experții Jaspers (Asistenţă comună pentru sprijinirea proiectelor în regiunile europene) și Reprezentanța Comisiei Europene la București. „În acest moment avem o serie de monologuri pe infrastructură. Convingerea noastră este că avem nevoie de dialog, pentru că proiectele majore de infrastructură nu se realizează într-un mandat și au nevoie de sprijinul unanim al tuturor forțelor politice. Scopul consultării este să prezentăm public stadiul actualului proiect de centură a Capitalei şi un grafic de aprobare a finanţării, de finalizare a procedurilor de achiziţie şi a lucrărilor de construcţie. Odată stabilite aceste lucruri chemăm toate forţele politice din Consiliul General al Primăriei Capitalei să susţină necondiţionat acest proiect în interesul bucureştenilor”, se arată într-un comunicat al PNL București.

„Noi am demonstrat că avem soluţii, dar vrem să arătăm public că punem interesele bucureşteanului mai presus de interesele noastre sau interesele de partid. De aceea vrem să organizăm o dezbatere publică, o consultare publică în care să invităm toate părţile importante. PNL Bucureşti invită pe primarul general Gabriela Firea, pe ministrul Transporturilor, Lucian Şova, toate partidele prezente în Consiliul general, şi USR şi PMP şi ALDE şi toate organizaţiile non-guvernamentale interesate de Bucureşti, toate organizaţiile non-guvernamentale cu specific pe infrastructură, experţii de la Banca de Investiţii şi ai Comisiei Europene de la Directoratul de Politică Regională să participe la această dezbatere pentru că scopul este să clarificăm o dată pentru totdeauna ce conţine proiectul de centură şi care este graficul de implementare. Aceste proiecte nu se pot realiza într-un mandat, nu depind de un singur partid politic, de aceea trebuie să ne punem împreună de acord asupra unui grafic de implementare a proiectului”, a spus fostul ministru al transporturilor, Alexandru Nazare, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că, în prezent, proiectul privind centura Bucureştiului nu este trimis la Bruxelles.

„Trebuie să ne lămurim ce componentă are proiectul de centură, centura existentă, plus pasajele, plus centura la nivel de autostradă, ce valoare are acest proiect şi în momentul respectiv să ieşim din această dezbatere şi proces de consultare cu un termen clar, cu un grafic de executare a centurii”, a afirmat liberalul.

Nazare a declarat, răspunzând unei întrebări, că în momentul de faţă nu are în vedere nicio candidatură la Primăria unui sector din Bucureşti sau la Primăria Capitalei.

La rândul său, preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a precizat că a discutat cu conducerea partidului cu privire la dezbatere.

El a menţionat şi că în campania “Deblocăm Bucureştiul”, care vizează şapte proiecte, respectiv Centura Bucureştiului, extinderea metroului, finalizarea lucrărilor de infrastructură, eficientizarea sistemului de semaforizare, modernizarea RATB, construirea de parcări gratuite la intrările din oraş şi încurajarea utilizării bicicletelor, au fost strânse aproximativ 20.000 de semnături.

„Sunt deja peste 10.000 de semnături în mod fizic şi cel puţin tot atâtea strânse în mediul online. Nu avem un target final. Vrem să facem această campanie cât mai temeinic, să discutăm cu toţi acei bucureşteni care sunt de acord să semneze pentru cele şapte priorităţi şi apoi cu toate aceste semnături şi cu soluţiile noastre să îi determinăm pe cei din guvernarea naţională şi locală să ia atitudine”, a spus Cristian Buşoi.

Valeriu Motoc

NICIUN COMENTARIU