2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 12:59
No menu items!

PNL a votat pentru începerea oficială a negocierilor cu PSD. Ce condiții pun liberalii

spot_img

Conducerea PNL a votat, luni, în şedinţa Biroului Politic Naţional, începerea oficială a negocierilor cu PSD pentru formarea Guvernului. 48 de liberali au votat pentru colaborarea cu PSD și 22 împotrivă.

“Biroul Politic Național al PNL, reunit în ședință statutară, a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorități care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depășită criza politică și sanitară.

Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fișă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL”, a anunțat PNL.

49 de lideri din BPN au votat în favoarea guvernării alături de social-democraţi, şi 22 s-au împotrivit.

Printre cei care au votat împotrivă se numără președintele PNL București, Ciprian Ciucu, președintele Consiliului Județean Oradea și lider al PNL Bihor, Ilie Bolojan, primarul din Oradea, Florin Birta, liderul PNL Giurgiu, Dan Motreanu, șeful PNL Teleorman, Eugen Pârvulescu, dar și Monica Anisie, Ludovic Orban, Antonel Tănase sau Raluca Turcan.

Echipa de negociere are termen de două săptămâni pentru discuțiile cu PSD, iar apoi trebuie să vină să prezinte în partid rezultatele într-o nouă ședință a Biroului Național.

Liberalii nu au stabilit numele pentru viitorul candidat la funcția de premier, însă au transmis principiile care nu vor fi negociate:

-Formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal.

-PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană.

-Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană.

-Nicio taxă mărită, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri.

-Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă.

-Realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea MCV.

-Reforma statului.

-Menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu SUA.

“De asemenea, PNL va prezenta în cadrul acestor negocieri, decizia că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu președintele Klaus Iohannis”, au mai menționat liberalii, la finalul ședinței, de la Vila Lac, cu liderii de organizații, după aproape patru ore de discuții.

Liberalii au mutat în ultimul moment, luni, ședința BPN de la sediul din Modrogan, la Vila Lac. Câteva persoane au venit însă la poartă și i-au huiduit pe liderii care veneau la întrunirea de partid. Acestea au venit cu baxuri de hârtie igienică, pe care le-au împrăștiat pe jos, în fața porții.

                                                                                                                    Adina Silav