2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 3:44
No menu items!

PNL a votat ca Nicolae Ciucă să fie premier desemnat

spot_img

Biroul Executiv al PNL reunit în ședință, joi la ora 14, a votat ca Nicolae Ciucă să fie propunerea liberalilor pentru funcția de premier, în noua coaliție de guvernare cu PSD și UDMR.

Florin Cîțu a renunțat, până la urmă, la decizia de a fi singura variantă de premier de la PNL pentru aceste negocieri, după ce PSD i-a transmis clar că nu este de acord. În plus, mai mulți lideri din PNL plănuiau să convoace BEx fără Florin Cîțu, pentru a putea decide o altă variantă de premier. Chiar și în această dimineață, înainte de ședința conducerii, Cîțu insista pe lângă colegii din conducerea partidului să fie nominalizat măcar prietenul său, Dan Vîlceanu.

Se pare că tensiunile au fost tranșate după discuția pe care Florin Cîțu ar fi avut-o cu președintele Klaus Iohannis, care i-ar fi spus că îl va desemna pe Nicolae Ciucă premier, variantă agreată atât de o parte din PNL, cât și de partenerii de coaliție, PSD și UDMR. Florin Cîțu i-ar fi cerut lui Iohannis asigurări că rămâne președintele partidului și că va avea un cuvânt de spus în alegerea miniștrilor din noul cabiunet. Cîțu ar urma să fie președintele Senatului.

Nicolae Ciucă a mai fost propus de Klaus Iohannis în urmă cu aproape o lună, pe 21 octombrie, ca premier al unui cabinet minoritar PNL – UDMR, dar după 10 zile, Ciucă și-a depus mandatul, la cererea partidului, prin decizia Biroului Executiv, pentru a putea purta negocieri cu PSD și USR. După demararea negocierilor doar cu PSD, Florin Cîțu a afirmat că Nicolae Ciucă nu mai este o variantă de premier, ci doar președinții partidelor care negociază noua coaliție.

Marilena Nedelcu