2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 4:56
No menu items!

PNL a iniţiat o modificare a Codului Penal pentru eliminarea sancţiunilor la critici aduse justiţiei

spot_img

COLEGIUL MEDICILOR - DECIZIE

Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, şi deputatul Alina Gorghiu au anunţat miercuri depunerea unei propuneri legislative care abrogă din noul Cod Penal, care intră în vigoare la 1 februarie 2014, prevederea care instituia sancţiuni pentru declaraţii critice la adresa acţiunilor magistraţilor.

Iniţiativa legislativă semnată de Scutaru, de Gorghiu, de preşedintele PNL Crin Antonescu, dar şi de cea mai mare parte a parlamentarilor PNL abrogă articolul 276 din Legea 286/2009 privind Codul Penal.

Semnatarii au menţionat că solicită adoptarea propunerii legislative în procedură de urgenţă, astfel încât să intre în vigoarea înainte de 1 februarie 2014.

Argumentele prezentate de Scutaru şi Gorghiu vizează faptul că respectivul articol ar îngrădi libertatea de exprimare garantată prin legea fundamentală şi prin Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

“Dispoziţia este de natură să îngrădească libertatea de exprimare, instituind sancţiuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale. Rolul mass-media este acela de a culege informaţii şi de a realiza cercetări în orice domeniu şi de a transmite ulterior aceste informaţii publicului”, motivează iniţiatorii propunerii legislative.

Articolul 276 din noul Cod Penal, intitulat “Presiuni asupra justiţiei”, precizează: “Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.