3.1 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 20:53
No menu items!

PMP mizează pe voturile din diaspora la europarlamentare

spot_img

votare

Partidul Mișcarea Populară (PMP) a solicitat Guvernului României înfiinţarea a 400 de secţii de votare în diaspora pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, faţă de 306, câte au fost în 2012 la alegerile parlamentare.

“Teoretic, toţi cetăţenii români cu drept de vot, oriunde s-ar afla ei, pot să participe la alegerile organizate de statul român. În practică, însă, românii de peste hotare sunt nedreptăţiţi. Cetăţeni de-ai noştri din numeroase comunităţi de români de peste graniţele ţării sunt nevoiţi să călătorească sute sau chiar mii de kilometri ca să ajungă la cea mai apropiată secţie de votare. Am cerut Guvernului să facă ceea ce este normal faţă de cetăţenii săi: să asigure tuturor posibilitatea de a-şi exercita un drept democratic”, a declarat preşedintele Organizaţiei pentru Românii de Pretutindeni a PMP, Dan-Radu Zătreanu, potrivit comunicatului PMP.

În solicitarea adresată Ministerului Afacerilor Externe şi Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, PMP precizează că aproximativ 3,5 milioane de români cu drept de vot trăiesc în afara graniţelor ţării, iar secţiile de votare, în număr de 306, conform datelor publice pe site-ul MAE, nu acoperă multe oraşe şi regiuni unde trăiesc comunităţi de români de peste 3.000 de membri.

PMP consideră că demersul său vine şi în întâmpinarea dorinţei autorităţilor statului, ca la alegerile din 25 mai alegătorii români să participe la vot într-un număr cât mai mare, se mai arată în comunicatul PMP.

C.C.