2.4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 16:37
No menu items!

Plimbarea Libertății. Gabriel Oprea i-a cerut șefului Jandarmeriei să evalueze rapid modul în care au acționat jandarmii la Cotroceni

spot_img

Viceprim-ministrul pentru securitate națională a cerut ca, pentru evaluarea modului în care au acționat efectivele Jandarmeriei Capitalei, să fie vizionate atât mijloacele de probare proprii, cât și imaginile difuzate de televiziuni

Plimbarea_Libertatii (8)

Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, i-a cerut, luni, șefului Jandarmeriei Române să evalueze cu celeritate modul în care au acționat jandarmii în zona Palatului Cotroceni, în timpul “Plimbării Libertății” de duminică.

Scopul verificării este să se stabilească dacă efectivele de jandarmi au acționat în conformitate cu atribuțiile legale pentru a asigura siguranța cetățenilor și, respectiv, modul în care s-a intervenit la incidentul în care a fost implicată o echipă de televiziune.

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, domnul Gabriel Oprea a solicitat ca pentru evaluarea modului în care au acționat efectivele Jandarmeriei Capitalei, să fie vizionate atât mijloacele de probare proprii, cât și imaginile publice difuzate de către posturile de televiziune.

Ministerul Afacerilor Interne
comunicat de presă

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au precizat luni, într-un comunicat de presă, că, în urma manifestației publice care a avut loc duminică, 10 august, în zona Palatului Cotroceni, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a cerut conducerii Jandarmeriei Române și Poliției Române întocmirea unor rapoarte de informare referitoare la modul în care au acționat jandarmii și polițiștii.

Astfel, potrivit raportului de informare elaborat de Jandarmeria Română, în intervalul 16.30-19.30, în municipiul București și în mai multe orașe din țară au avut loc manifestații de protest la care numărul de participanți a oscilat de la câteva zeci la câteva mii.

Conform datelor din raportul Jandarmeriei Române, manifestații similare au avut loc în județele: Brașov – 100 de participanți, Bihor – 15 participanți, Arad – 30 participanți, Prahova – 100 de participanți, Suceava – 30 de participanți, Galați – 30 de participanți, Constanța – 17 participanți, Neamț – 40 participanți, Dolj – 40 participanți, Sibiu – 70 participanți, Cluj – 30 participanți, Gorj – 70 participanți, Bacău – 25 participanți, Timiș – 100 participanți, Iași – 15 participanți, Argeș – 30 participanți, Vâlcea – 15 participanți, Mureș – 30 de participanți.

Conducerea Jandarmeriei a dispus instituirea unui dispozitiv de ordine publică, în conformitate cu prevederile legale pentru astfel de situații. În București, dispozitivul a fost suplimentat progresiv în funcție de numărul participanților, precum și în funcție de solicitările Serviciului de Protecție și Pază.

În plus, pentru fluidizarea traficului, Poliția Rutieră a luat măsuri de deviere a circulației rutiere în zona vizată, după ce participanții la manifestație au ocupat carosabilul.

În raportul Inspectoratului General al Poliției Române se mai arată că, referitor la incidentul în care a fost implicată o echipă de televiziune, în jurul orei 18.00, polițiști ai Secția 22 s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice. În acest sens, au fost solicitate imagini de la reprezentanții Jandarmeriei Române, care au asigurat măsurile de ordine la protestul de la Palatul Cotroceni.

Imaginile obținute au fost distribuite către toate secțiile de poliție din Capitală pentru identificarea bărbatului care a agresat un jurnalist. Concomitent, au fost trimise echipe de polițiști în teren, pentru a obține informații care să conducă la identificarea și depistarea agresorului.

În jurul orei 21.30, jurnalistul a depus o sesizare la Secția 22 Poliție cu privire la faptul că a fost agresat de către un bărbat necunoscut.

Bărbatul respectiv s-a prezentat la Secția 15 Poliție pe raza căreia domiciliază, în jurul orei 22.00, susținând că știe că este căutat de Poliție. Imediat după identificare, a fost condus de polițiști la Secția 22 Poliție care demarase cercetări în cauză.

Bărbatul a fost audiat de polițiști, fiind cercetat sub acuzația de lovire sau alte violențe, infracțiune a cărei acțiune penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, precum și a celei de tulburarea ordinii și liniștii publice.

Din raportul Poliției Române reiese că, pe numele bărbatului respectiv, a fost întocmit un dosar penal pentru lovire și alte violențe și tulburarea ordinii şi liniştii publice, dosar care a fost înaintat Parchetului Judecătoriei Sectorului 6.

“De asemenea, conform raportului Jandarmeriei Române, în acest moment se desfășoară activități de identificare a persoanelor care au participat la blocarea căilor de comunicații, în vederea aplicării măsurilor prevăzute de lege”, se mai arată în comunicatul MAI.

Ministerul Afacerilor Interne dezaprobă orice formă de violență față de reprezentanții mass-media sau față de orice altă persoană și asigură cetățenii că, în situația în care vor fi constatate abateri de la normele legale în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, se vor lua măsurile legale față de persoanele care se fac vinovate.

Ministerul Afacerilor Interne
comunicat de presă

 R.D.