Plenul CSM a ignorat fondul problemei în disputa Țuluș-Moraru vs Kovesi

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a analizat temeinicia motivelor pentru care procurorii Doru Țuluș și Mihaela Moraru au fost revocați din DNA atunci când joi, 14 septembrie, a respins contestațiile celor doi procurori împotriva hotărârii Secției pentru Procurori. În urmă cu câteva săptămâni această din urmă secție avizaseră pozitiv decizia procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi de a-i da afară din DNA pe Țuluș și Moraru.

Astfel, din datele afișate pe pagina de internet a CSM rezultă că, atât în cazul lui Țuluș cât și al Mihaelei Moraru, soluția membrilor plenului a fost de respingere „ca inadmisibilă” a fiecărei contestații și asta cu majoritate de voturi, deci nici măcar unanimitate. Potrivit unor surse judiciare, majoritatea aici a fost de zece voturi pentru respingerea contestațiilor, alți opt membri nefiind de acord cu această soluție.

Respingerea unei contestații ca inadmisibilă înseamnă, spun aceleași surse judiciare, că Plenul CSM a stabilit de fapt că hotărârea Secției pentru Procurori care a confirmat revocarea celor doi din DNA nu putea fi contestată în fața Plenului.

Asta înseamnă, automat, că membrii Plenului nu au mai analizat dacă motivele care au stat la baza eliminării celor doi procurori au vreo bază temeinică sau sunt simple invenții.

În această situație lui Doru Țuluș și Mihaelei Moraru le rămâne posibilitatea de a contesta revocarea în instanță, la Curtea de Apel București, unde Moraru a deschis deja un proces în contradictoriu cu Direcția Națională Anticorupție.

Cristi Ciupercă

NICIUN COMENTARIU