0.5 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 10:35
No menu items!

Platforma IMM Invest nu funcţionează nici după şapte zile de la lansare

spot_img

Platforma IMM Invest, care oferă posibilitate de finanțare companiilor mici și mijlocii, este nefuncțională la șapte zile de la lansare. La momentul lansării, în urmă cu o săptămână, platforma s-a blocat, ministrul de finanțe Florin Cîțu acuzând un atac cibernetic. Tot atunci, oficialii au anunțat că platforma a fost preluată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care însă nu a reușit să rezolve încă problema.

Site-ul guvernamental www.imminvest.ro este gestionat de Fondul de garantare pentru IMM-uri și este menit să ajute companiile afectate de criză să ia credite garantate de la bănci. Prin intermediul acestui program, statul garantează până la 90% din valoare creditelor obţinute de firme de la bănci. Plafonul garanţiilor acordate de stat este de 15 miliarde de lei, iar 44.000 de firme ar putea fi eligibile pentru aceste credite.

Conform datelor oficiale, platforma a fost găzduită pe serverele din Germania deţinute compania americană Amazon. Întrebat la momentul blocării sale, la lansare, în cadrul unei videoconferinţe de presă, de ce platforma nu a fost găzduită de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, ci de o companie privată, Amazon, Dumitru Nancu, directorul FNGCIMM, a răspuns: „Am avut comunciare cu STS, fiind o perioada de criză, nici resursele lor nu au reuşit să… au spus că nu au resursele în momentele acestea de criză. Dar, repet, această aplicaţie a fost testată şi practic nu am avut semne de întrebare”. El a mai explicat că site-ul s-a blocat deoarece, la momentul lansării, au fost 397.000 de solicitări de la 132.000 de conexiuni, neaşteptat de mult.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a susținut că a fost vorba de un atac cibernetic.

IMM Invest este un program guvernamental care ajută firmele mici şi mijlocii afectate de criza coronavirusului să asigure capital de lucru şi de investiţii.

Comisia de control a activității SRI din Parlament a cerut reprezentanților acestui serviciu de informații să vină săptămâna viitoare să dea explicații despre activitatea pe  marginea acestui subiect.