Plătești repede amenda rutieră, stai „pe bară” mai puțin (Proiect de lege)

Șoferii care achită în termenul legal jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege ar putea beneficia şi de înjumătăţirea perioadei de timp pentru care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce, potrivit unei inițiative legislative depuse în Parlament.

Patru deputaţi PSD şi un senator PNL au depus la Senat un proiect de modificarea a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care s-ar putea rezolva „problema amenzilor de circulaţie neplătite”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit iniţiativei, contravenientul care a fost sancţionat cu amendă şi sancţiune contravenţională complementară şi care achită amenda în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare ar urma să beneficieze şi de reducerea cu jumătate a perioadei de timp pentru care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului său de a conduce.

„Cetăţeanul este încurajat să achite amenda în termenul prevăzut de lege prin bonificarea atitudinii sale de conformare faţă de norma juridică”, consideră parlamentarii, argumentând în favoarea înjumătăţirii nu doar a amenzii, ci şi a sancţiunii contravenţionale complementare.

Inițiatorii acestui proiect de lege, înregistrat în 2 februarie, la Senat, sunt deputații Mihai Weber, Dorel Căprar, Ion Benga, Ion Mocioalcă și senatorul PNL Marius Obreja.

Valeriu Motoc

NICIUN COMENTARIU