10.1 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 17:03
No menu items!

Planul Guvernului: Independență energetică în 10 ani, cu investiții de 4-5 mld. € pe an

spot_img

Răzvan Nicolescu crede că principala sursă ar trebui să fie bugetele companiilor listate

energie-electrica

România are nevoie de investiții în sectorul energetic de 4-5 miliarde de euro pe an în următorii zece ani, pentru ca, în jurul anului 2020, să devină, alături de Danemarca, singura țară independentă energetic din Uniunea Europeană, a declarat, marți, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

Acesta a făcut o analiză a surselor din care ar putea proveni acești bani. Ipoteza atragerii de bani din investiții bugetare este greu de crezut, în condițiile în care statul trebuie să investească în alte domenii prioritate cum ar fi sănătatea, educația sau armata.

A doua sursă de finanțare ar putea fi capitalul privat autohton, care, însă, este insuficient dezvoltat.

În ceea ce privește atragerea capitalului privat străin, Răzvan Nicolescu a spus că se constantă un trend pozitiv, având în vedere investițiile realizate de marile companii din energie care au venit în România, dar competiția în lume este puternică și România trebuie să devină mai atractivă pentru investitori.

”Mai rămâne posibilitatea ca aceste 4-5 miliarde de euro să reprezinte finanțare din partea companiilor de stat. Aici avem un potențial imens. Mă bucur că inclusiv aceste procese de listare a Nuclearelecrica, Romgaz, Electrica, au făcut ca pentru prima dată, anul acesta, România, la nivelul companiilor de stat, să depășească un buget total de investiții de un miliard de euro. Bugetul pe anul 2014 al companiilor de stat din domeniul energetic este de 1,3 miliarde de euro”

Răzvan Nicolescu

El a mai spus că acest buget trebuie să crească, potențialul real fiind de 2 miliarde de euro pe an, iar avantajele suplimentare ale listării la bursă constau în transparentizarea activității și impunerea regulilor de guvernanță corporativă la companiile de stat.

În privința programului de listare a companiilor de stat, Nicolescu speră ca, în prima parte a anului 2015, să se listeze Complexul Energetic Oltenia, iar în a doua parte a anului, Hidroelectrica, după ce iese din insolvență.

S.Z.