17.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 15:50

PLANUL DE PACE în 14 puncte propus de preşedintele Ucrainei NU include şi încetarea unilaterală a focului

spot_img

Poroşenko a dezvăluit vineri un plan de pace în 14 puncte. În plan nu figurează şi încetarea unilaterală a focului anunţată de către preşedintele ucrainean

 presedinte_ucraina-500x300

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a dezvăluit vineri un plan de pace în 14 puncte al cărui obiectiv este să pună capăt insurecţiei separatiste proruse din estul ţării, a anunţat un post ucrainean privat de televiziune, potrivit AFP.

Acest plan conţine, între altele, puncte referitoare la “dezarmare”, “garantarea unui culoar pentru plecarea mercenarilor ruşi şi ucraineni” sau “descentraliazarea puterii şi protejarea limbii ruse prin intermediul unor amendamente la Constituţie”, potrivit site-ului televiziunii private Inter TV.

Însă în plan nu figurează şi încetarea unilaterală a focului anunţată de către preşedintele ucrainean.

Între celelalte puncte fugurează eliberarea ostaticilor, “crearea unei zone-tampon de 10 kilometri la frontiera dintre Ucraina şi Rusia”, o amnistie “pentru cei care au depus armele şi nu au comis crime grave” sau încetarea “ocupării ilegale” a sediilor administraţiei regionale de la Doneţk şi Lugansk, aflate sub controlul rebelilor.

Planul citează, de asemenea, organizarea rapidă a unor alegeri legislative locale şi un program în vederea creării de locuri de muncă în regiune.

Preşedintele prooccidental Petro Poroşenko, învestit în funcţie la începutul lui iunie, l-a sunat joi seara pe omologul său rus Vladimir Putin, pentru a discuta despre acest plan pe care urmează să-l prezinte în mod oficial vineri, într-un discurs.

Kremlinul a anunţat într-un comunicat că Vladimir Putin a făcut “o serie de comentarii” asupra planului, insistând asupra necesităţii de a “pune imediat capăt operaţiunii militare” lansate de către Kiev contra miliţiilor separatiste proruse în regiunile Doneţţk şi Lugansk, două bastioane ale rebelilor în estul Ucrainei.

Poroşenko i-a spus, la rândul său, şefului Kremlinului că el “contează pe susţinerea planului de pace” după încetarea focului, potrivit serviciului de presă al preşedinţiei ucrainene. Însă în planul în 14 puncte nu există nicio menţiune a încetării unilaterale a focului anunţate săptămâna aceasta de către preşedintele ucrainean.

Petro Poroşenko a declarat miercuri că va ordona trupelor ucrainene “în scurt timp” o încetare a focului, pentru a permite rebelilor să depună armele.

“Planul de pace începe cu ordinul meu de încetare unilaterală a focului”, declara el.

 

C.A.